Коли білий халат зовсім не білий

Про таємниці, що ховалися за «лаштунками» повідомлення прес-служби міськради

 «Службове розслідування виявило фальсифікацію  медичної документації» – таку назву мало повідомлення, отримане обласними ЗМІ кілька днів тому від прес-служби Чернівцької міськради. Наводимо повідомлення цілком: «Службове підроблення – фальсифікацію медичної документації виявлено в ході службового розслідування, яке проводилося  у міському клінічному пологовому будинку №1 за розпорядженням міського голови Олексія Каспрука. Комісія з проведення службового розслідування виявила факт фальсифікації медичних карт стаціонарних хворих. Зокрема встановлено, що записи в стаціонарних картах хворих не відповідають даним записів в операційних журналах. Виявлено також доставлені підписи лікаря М. у всіх  передопераційних епікризах за  період 2011-2013 років, хоча цей лікар ніколи не займався лікувальною роботою в гінекологічному відділенні пологового будинку, як і не брав участі у проведенні операцій.

Адміністрація закладу вважає, що вказані факти містять ознаки злочину, передбаченого  ст. 366 Кримінального Кодексу України «Службове підроблення. Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів».

З огляду на зазначене, адміністрація КМУ «Міський клінічний пологовий будинок №1»  надіслала  повідомлення про можливе вчинення злочину до Головного  управління Національної поліції в Чернівецькій області. Про це повідомив в.о. головного лікаря медичної установи Владислав Гошовський».

Із цього повідомлення, на жаль, не зрозуміла мотивація лікаря М. Чому раптом він втручався у медичні карти минулих років?

Провівши невеличке розслідування, «Версії» встановили, що цей факт має давню історію. Початок її – у 2011-12 році, коли у пологовому будинку №1 склалася доволі жахлива ситуація, яку тоді замовчували. Та варто підняти документи тих років й ознайомитися зі статистикою, стає просто моторошно. Із 2500 жінок-породіль, особливо з тих, кому робили кесарів розтин, 24-ом видалили матку. За нормою цей трагічний показник має становити 2 випадки на 1000 жінок, тобто на 2500 –  не більше 5 осіб, а їх було уп’ятеро більше. Коли ж нарешті департамент охорони здоров’я примусив головного лікаря М. (саме того, що сфальсифікував медкарти) закрити пологовий будинок, з’ясувалося, що в медичному закладі повністю прогнила каналізація – її практично не було, тому інфекція й гуляла лікарнею, збираючи свій страшний врожай.

Навряд чи сам пан М. скаже нам, чому він приховував цю ситуацію. Та як розповіли його колеги, він боявся втратити своє місце й перинатальний центр, який там збиралися тоді відкрити. Та попри це, він ще й намагався завадити відкриттю центру – бо не вірив, що його призначать там директором! І полетіли на керівництво краю та департаменту анонімки.

Пізніше в.о. міського голови Михайлішин не підписав з М. нового контракту. Та 2015-го М. знову призначили на посаду головного.  Досі він судиться з усіма. Одне слово, справжній детектив, яким варто було б зайнятися відповідним органам.

Але відповідальність – це не про нас. А безкарність, як відомо, породжує нові злочини. Так сталося й у цьому випадку.

Ми попросили в.о. головного лікаря пологового будинку №1 Владислава Гошовського пояснити, чому все ж таки раптом виникло службове розслідування. Дізналися про таке.

Колишній головний лікар подав документи на обласну комісію, щоби отримати вищу лікарську категорію зі спеціалізації «гінекологія та акушерство». «При цьому він подав сфальсифіковані документи, –  каже п. Гошовський, – бо ніколи не працював з гінекологічними хворими і ніколи не оперував, отже не міг отримати вищу категорію. Але перед тим він попросив дати йому історії хвороби за минулі роки. Переглянувши їх, повернув, але  завідувачка гінекологічним відділенням помітила виправлення в  медкартках: замість ініціалів ДД з’явилися ініціали ДГ, тобто головлікар записав себе замість сина, який працює у нас лікарем. Але він не здогадався зробити виправлення ще і в операційному журналі. Операція ж – річ серйозна, тому завжди і скрізь виконується такий дубляж записів».

Ну а далі вже – за текстом повідомлення міськради про встановлення підробки документів.

Ось така брудна історія, хоч і в білому халаті…

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *