«Громади Буковини за кількістю та спроможністю – серед лідерів в Україні» – Олександр ФИЩУК

– Адже не тільки більше половини Чернівецької області вже об’єднано у 26 територіальних громад, до яких увійшли 95 місцевих рад і 148 населених пунктів, а й більшість із них мають чисельність понад 5 тисяч осіб. Загалом же в області передбачається створення 40-41-ї громади, – наголосив голова облдержадміністрації.

Він також підкреслив, що пріоритетним завданням стає якнайшвидше наближення адмінпослуг до людей із найменшими затратами: йдеться про створення Центрів надання адміністративних послуг – ЦНАПів. Їх у краї є вже 17 і на підході відкриття ще 2-х. Загалом же для повного забезпечення потреб буковинців, – а доступність ЦНАПу для кожного краянина має бути у межах 10 хвилин,  – в області діятимуть 29 центрів з адмінпослуг.

Крім того, за словами очільника виконавчої влади краю, потрібно впритул братися за створення нового освітнього простору, центрів безпеки громадян, сучасних амбулаторій,  а також не забувати про ще один напрям – облаштування дитячих сімейних будинків.

Оскільки саме виконавча влада є організатором процесу децентралізації та утворення ОТГ, посадовець акцентував увагу чиновників на тому, що отримані кошти субвенції у сумі 68,2 млн грн можуть бути спрямовані як на розроблення проектної, містобудівної та планувальної документації, підвищення якості надання адміністративних послуг, створення сучасних систем організації управління громадою, реконструкцію, переобладнання, перепрофілювання будівель бюджетних установ ОТГ, так і на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт вулиць, доріг, мостів, переходів комунальної власності, а також закупівлю транспортних засобів для підвезення дітей до навчальних закладів, транспортних засобів спеціального призначення тощо.

– Одне слово, мають здійснюватися ті заходи, які є важливими для посилення спроможності та самодостатності територіальної громади, забезпечення належного рівня безпеки та цивільного захисту її людей, – зауважив О.Г. Фищук .

Саме для цього нинішнього тижня в облдержадміністрації пройшли семінар-навчання з головами новостворених ОТГ, а також засідання робочої групи з розгляду заявок на проекти, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів інфраструктурної субвенції.    

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *