Головне, що варто знати про первинну медичну допомогу

Проанонсована медична реформа, яка мала стартувати саме з «первинки» вже 1 липня, відтермінована щонайменше на півроку. Водночас її ініціатори запевняють: усе, що робиться – все на краще. Адже можна тепер спокійно і лікарів навчити працювати у нових умовах, і пацієнтам пояснити, що до чого, й електронну охорону здоров’я запровадити.

 

Реформа про гроші і боротьба за пацієнта

Хоча й парадоксально звучить, нинішня медична реформа більше стосується економіки, ніж медицини. Щойно в галузі з’являться реальні оплати за медичні послуги, – запевняють реформатори, – виникне й стимул для лікарів працювати, і конкуренція за пацієнта.

У складній економічній ситуації, за дефіциту бюджету та війни в країні навряд чи можна розраховувати, що на медичну галузь з неба впадуть мільярди. Воднораз економічне обґрунтування кожного кроку реформи зробило Мінфін більш поблажливим. Уряд передбачив кошти на медреформу, і в разі ухвалення парламентом потрібних законів регіони вже наступного року зможуть отримати безпрецедентні кошти на первинну допомогу.

За Бюджетною резолюцією на 2018-2020 рр. суттєво збільшені розміри тарифів, які покриватимуться лікарю первинної допомоги (терапевт, педіатр, сімейний лікар) за обслуговування одного пацієнта на рік. Якщо раніше МОЗ казав про 240 грн за обслуговування одного пацієнта протягом року, то нині обіцяють платити  у 2018-го  в середньому до 370  грн, а  2019-го – до 450 грн за обслуговування однієї людини. При цьому за дітей та людей похилого віку кошти будуть значно вищі.

Шляхом нескладних підрахунків можна побачити, що на 2000 пацієнтів, яких обслуговуватиме лікар, це створить річний дохід в 740 тис грн у 2018 році та 900 тис грн у 2019 р. Сюди входить робота медичної практики (лікар + 1-2 медсестри), оренда, прості витратні матеріали та базове покриття по аналізах. Окремо будуть фінансуватися ліки з програми «Доступні ліки», перелік яких планується розширювати.

Таких грошей сімейні лікарі не бачили ніколи. Навіть після сплати всіх видатків, вони матимуть зарплату у 4-5 разів вищу, ніж зараз. 

 

Поліклініка без черг – реальність

Логічно, що привабливість доходів на первинці автоматично означає, що й вимоги до сімейної медицини будуть дещо інші. Адже там, де починають працювати економічні механізми, з’являється конкуренція й необхідність бути більш активним. У минулому залишаться лікарі, які  від усіх хвороб призначали  «льодяники з шавлією». Не витримають конкуренції й ті, хто не вважає за потрібне ввічливо і спокійно пояснити пацієнту все про хворобу та призначення. Пацієнти своїм вибором самі відрегулюють, кому бути лікарем, а кому подумати про іншу професію.

Лікарі отримають ще один бонус – справедливість в оплаті праці. Замість зрівняйлівки й тарифної ставки виникне можливість отримувати дохід. Хороший  лікар, до якого йдуть пацієнти, отримуватиме достойні гроші, а поганий – матиме копійки. Все це, як ланцюгова реакція, надасть поштовх до самовдосконалення лікарів. Нарешті первинна ланка вийде з минулого століття й на практиці дізнається що таке електронний реєстр пацієнтів, електронний запис на прийом,  а поступово – й що таке електронна картка.

 

 

ТОП-7 запитань про реформу «первинки»

 

Де і як знайти свого сімейного лікаря (педіатра, терапевта)?

Допоки в Україні немає електронної бази лікарів із відгуками пацієнтів, пошук доведеться робити старим перевіреним методом – опитуючи друзів та знайомих. Особливу увагу слід звернути на тих лікарів, які працюють у найближчій поліклініці чи амбулаторії. Варто поспілкуватися з сусідами, які відвідують лікарів на інших дільницях. Адже територіальна доступність до медичної допомоги має велике значення. Ще один шлях – скористатися відгуками про лікарів в Інтернеті та соціальних мережах. Згодом цей процес буде спрощений, адже конкуренція та ринок медичних послуг спонукатимуть до появи  спеціалізованих сайтів, на яких можна буде отримати більш детальну інформацію про фаховість лікаря, відвідуваність його пацієнтами, підвищення кваліфікації тощо.

У будь-якому разі час, витрачений сьогодні на пошук сімейного лікаря, – це інвестиції у своє здоров’я. Сімейний лікар має супроводжувати пацієнта протягом життя, знати особливості його здоров’я і бути головним агентом, який спрямовує до різних фахівців в усій медичній системі.

 

Чи буде лікар ходити на виклики?

Рішення про доцільність відвідування пацієнта вдома ухвалюватиме лікар. Особливо це оговорюватиметься, якщо пацієнт вирішив обслуговуватися в лікаря, що практикує в іншому районі міста. Тут на перше місце виходить індивідуальне спілкування «лікар-пацієнт», коли вони спільно погоджують алгоритм дій. Варто зазначити, що в європейських країнах виклики додому – це виключення з правил і стосуються вони складних станів або ситуацій, коли хворий самостійно не може дістатися до лікаря. Згодом така практика буде і в Україні. Проте не варто боятися, що лікарі взагалі відмовлятимуться від викликів як таких, адже пацієнт, який не отримує допомогу в критичних ситуаціях, завжди зможе обрати собі іншого лікаря.

 

До кого звертатися, якщо лікар захворів або у відпустці?

Вирішення цього питання – відповідальність лікарської практики, де обслуговується пацієнт. Як правило, лікарі домовляються між собою, хто кого підміняє в таких випадках. Тому пацієнт завжди буде поінформований, до кого йому звернутися в разі відсутності свого лікаря.

 

Чи можна буде піти на консультацію до вузького спеціаліста без направлення сімейного лікаря?

Така можливість у пацієнта буде, але в цьому випадку держава не відшкодовуватиме вартість консультації. Після впровадження реформи на всіх рівнях безкоштовними будуть лише консультації за направленням. До моменту впровадження реформи на всіх рівнях у 2020 р. звернення громадян відбуватимуться так, як тепер.  

 

Що робити, якщо лікар відмовляється підписувати  декларацію?

Лікар не має права відмовити пацієнту в підписанні декларації. Винятком може бути ситуація, коли кількість приписаних пацієнтів, яких обслуговує лікар, перевищує 2000 осіб.

 

Чи доведеться окремо платити за аналізи?

Базові аналізи, які можуть взяти прямо в амбулаторії чи поліклініці, входитимуть в оплату сімейному лікарю, якого почнуть фінансувати за новою моделлю 2018 року. Відшкодування за більш складні аналізи держава буде перераховувати на лабораторію чи лікарню після переходу вторинного і третинного рівня на нову модель фінансування.

 

Як держава контролюватиме, скільки пацієнтів відвідали лікаря?

Через електронний реєстр, систему E-Health. Звичайно, певні зловживання можливі, але вони за визначенням не можуть бути масовими. Кожен пацієнт матиме власний ID, тобто власний електронний номер, прив’язаний до його електронної картки. І коли пацієнт приходить до лікаря, і на картці, і на сервері системи E-Health будуть зазначені попередній діагноз, скарги пацієнта, а також призначення лікаря. Якщо лікар записуватиме фіктивні прийоми, це буде легко відстежити.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *