#freeSentsov Свободу Олегу Сенцову! Свободу бранцям Кремля!

Сьогодні Олег Сенцов відзначає 42-й День народження. При цьому вже 61 день український режисер голодує, вимагаючи звільнити українських політв’язнів Кремля.
Унікальні кадри: з’явилося перше за два роки відео Сенцова у колонії…


Відео з режисером з’явилося вперше за два роки, пише “Крим.Реалії”, а зняте воно було приблизно місяць тому, на вісімнадцятий день голодування.
Інформація і відео за посиланням – з obozrevatel.ua
«Я, Сенцов Олег, громадянин України, який незаконно засуджений російським судом і перебуває в колонії міста Лабитнангі, оголосив безстрокове голодування з 14 травня 2018 року. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв’язнів, які перебувають на території Російської Федерації. Разом та до кінця. Слава Україні!», – написав український в’язень.

У Чернівцях небайдужі чернівчани взяли участь в акції до дня народження Олега Сенцова.

На Центральну площу на підтримку бранців Кремля прийшли активісти, небайдужі чернівчани та велика кількість журналістів різних видань.

Сенцов народився у селі Скалисте Бахчисарайського району, закінчив КНЕУ, а потім – кінематографічні курси у Москві.
Відкрив власний комп’ютерний клуб у Сімферополі, захопився кіберспортом.
У 2008-2009 роках знімає короткометражки “Добре ловиться рибка-бананка”, “Рік бика”. У 2012-му дебютував з повнометражною картиною “Гамер” на міжнародному фестивалі в Ротердамі. Картина отримала премію Гільдії кінознавців та кінокритиків на фестивалі “Дух вогню”.
У 2013-му презентував фантастичну драму “Носоріг”, втім роботу над нею призупинив через участь у акціях Євромайдану. Олег Сенцов став активним учасником Революції гідності, брав участь у Автомайдані, намагався організувати патріотичні мітинги у Сімферополі і привозив продукти українським військовим у Криму.
Написав збірку з восьми оповідань, яка вийшла вже після ув’язнення Сенцова у 2015-му. За ґратами почав писати роман.
У травні 2014-го російські силовики затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія та Олександра Кольченка в Сімферополі, пред’явивши звинувачення у підготовці терористичного акту.
Мовляв, в ніч на 9 травня хлопці готувалися організувати вибухи біля меморіалу “Вічного вогню” і пам’ятника Леніну в Сімферополі, а раніше – підпалити офіси громадської організації “Русская община Крыма” та “Единая Россия”.
Сенцова етапували до Лефортово.
25 серпня 2015-го у Ростові-на-Дону суддя Сергій Михайлюк засудив Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. Сенцов разом з іншим обвинувачуваним у його справі Олександром Кольченком під час оголошення вироку заспівав гімн України та вигукнув “Слава Україні!”.
26 квітня 2017 року у Нью-Йорку (США) Олегу Сенцову заочно вручили премію американського ПЕН-клубу імені Барбари Голдсміт “Свобода писати”.
У травні 2018-го із закликом звільнити режисера виступила Міжнародна спілка письменників.
У в’язниці Сенцов написав п’ять сценаріїв. Його збірку оповідань представили на Каннському фестивалі.

Акції #SaveOlegSentsov проходять у різних містах України, а також у державах Євросоюзу, у Канаді, США, Ізраїлі, Росії та інших державах.

Олег Сенцов. Фото з сайту «Корупція Інфо»

– Я був і залишаюся громадянином України. Я не визнаю анексії Криму та військового захоплення Криму Російською Федерацією. Я не кріпак, мене не можна передати разом із землею…

– Коли я відмовлявся говорити, почали застосовувати удушення. Я багато разів бачив це в кіно, і не розумів, як люди на цьому ламаються. Але це дуже страшно, ваша честь. Вони погрожували згвалтувати мене кийком, вивезти в ліс і там закопати. Години через чотири вони стомилися, і повезли мене на обшук. Тільки там я дізнався, що це — співробітники ФСБ…

– Люди, які не вірять пропаганді, ще скажуть своє слово. У нас теж була злочинна влада. Просто я не хочу, щоб вами правили злочинці. Я хочу побажати росіянам навчитися не боятися…

– Ні про що ніколи не шкодую і ні на що ніколи не сподіваюся. Просто живу. Зараз я живу у в’язниці — ось і вся моя життєва позиція. Вважаю себе набагато більш вільним, ніж переважна більшість росіян, які живуть в чеховському футлярі і звідти через дірочку люблять Путіна…

Люди, які не вірять пропаганді, ще скажуть своє слово. У нас теж була злочинна влада. Просто я не хочу, щоб вами правили злочинці. Я хочу побажати росіянам навчитися не боятися…

Олег Сенцов вже 61-й день тримає голодування.
Він готовий йти до кінця…
І робить це все перш за все для нас з вами…
Для всіх громадян України…
І про це ніколи не можна забувати…
Допоможи, Боже, Олегу Сенцову!

©Тетяна Спориніна,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *