Франц ФЕДОРОВИЧ: «Україна має нині шанс на реальну, а не декларативну євроінтеграцію. Передбачені ж Угодою про асоціацію зміни спрямовані на покращення життя людей»

«Попри те, що Україна переживає дуже складні часи, нині вона, уперше за весь період незалежності, отримала шанс на євроінтеграцію. Революція Гідності та російська агресія поставили крапку в дискусії про альтернативний напрямок руху нашої держави», – наголошує  експерт «Версій» з економічних питань, політик, голова Асоціації виробників Буковини, благодійник і меценат, засновник Фонду «Подаруй дитині життя», що опікується дітками, хворими на рак, Франц ФЕДОРОВИЧ.

Голос вулиці

«Що Вам відомо стосовно Угоди про асоціацію з ЄС?»

П’ятеро опитаних на вулиці щиросердно відповіли, що нічогісінько не знають щодо Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Тоді через Фейсбук редакція списалася з тими, що вважаються в нас інтелектуалами.

Максим ДУПЕШКО, письменник:

– Зі ЗМІ мені відомо, що це, насамперед, економічна угода, за якою ми маємо зону вільної торгівлі з країнами ЄС, до якої стандартизуємо продукцію, а також співпрацюємо у різноманітних сферах економічного життя.

Юлія ДРАГАН, студентка:

– Підписали Угоду, вірніше, Верховна Рада та Європарламент синхронно ратифікували її,  2014 року. Та, щоби стати повноцінним членом ЄС, Україні треба виконати низку «завдань» на кшталт боротьби із корупцією. Доки ми не виконаємо всіх вимог, повноцінний вступ до ЄС нам закритий.

 

– Найперше, на чому хотілося б наголосити, – це те, що Угода про асоціацію України з ЄС, фігурально висловлюючись, – дорожня карта українських реформ.

– А що вона дасть українцям?  

– Підвищить рівень їхнього життя й перетворить спільноту підданих на суспільство громадян.

– Угода про асоціацію – це…   

– Об’ємний і складний договірно-правовий документ, мабуть, один із найбільших, що їх укладала за свою історію Україна. Левова частка Угоди присвячена створенню Зони вільної торгівлі та складається з додатків і протоколів, які регламентують її формування та реалізацію. А своєрідним хребтом Угоди про асоціацію є права людини і верховенство права, розвиток демократії, належне врядування та незалежне судочинство.

Існує кілька міфів щодо Угоди про асоціацію. Скажімо, подейкують, що Угода означає часткову втрату суверенітету Україною. Зрозуміло, що це несерйозне твердження, бо Угода не передбачає створення будь-яких наднаціональних органів. Інша справа – вступ до Європейського чи Євразійського Союзів, коли країна частково передає суверенітет, приєднавшись до цих інституцій.

Чи не найголовніший міф – що вільна торгівля з ЄС обмежує Україну в торгівлі з Росією. Однак зона вільної торгівлі жодним чином не накладає на Україну зобов’язань стосовно торгівлі з іншими країнами, в тому числі з Росією. Обмеження настають при вищій стадії економічної інтеграції – митному союзі. Нинішні ж заборона чи обмеження Росією ввезення тих чи інших українських товарів мають суто політичне підґрунтя.

Міфом №3 я назвав би твердження, що передбачена Угодою зона вільної торгівлі знищить вітчизняного виробника. Хоча певний виклик існує, бо український виробник змушений буде конкурувати з якісними товарами, виробленими у країнах ЄС. Утім, у найвразливіших для українського бізнесу сегментах мито на імпорт європейських товарів зніматися не буде. Водночас хочу нагадати про переваги, які несе вільна торгівля споживачам.

Розвінчання 4-го міфу розчарує багатьох, але мушу про це сказати. Угода нібито передбачає скасування віз для громадян України. Так ось: це не так. Для скасування Євросоюзом віз Україна повинна виконати План дій з візової лібералізації, наданий їй ще у листопаді 2010 року.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 

мовою цифр

За даними Держстату України експорт до ЄС з України становить 13 мільярдів євро, а імпорт з ЄС до України – 15, 3 млрд. євро.

Тож Євросоюз сьогодні є найголовнішим торгівельним партнером України: у 2015 році до ЄС спрямувалося 34% усього українського експорту. А звідти ми отримали майже 41% усього імпорту. До слова, частка Росії становить 13% і 20% відповідно.

Що найбільше продає Україна до ЄС

Найбільше Україна продає чорних металів, На другому місці – зернові культури. На третьому – перебувають електричні машини та устаткування, потім руди, шлаки та зола. Відтак ідуть енергетичні  матеріали (нафта та продукти її переробки); насіння і плоди олійних культур, інше насіння, плоди та зерна; жири та оліх тваринного/рослинного походження. Деревина і вироби з деревини та деревне вугілля посідають третю сходинку з кінця; залишки  і відходи харчової промисловості, готові корми для тварин – другу, а найменший обсяг продаж станволять котли, машини, обладнання і механічні пристрої.

Що найбільше продає Євросоюз до ЄС

Енергетичні матеріали (нафту та продукти її перегонки); інші продукти хімічної промисловості; котли, машини, апарати і механічні пристрої; фармацевтичну продукцію; полімерні матеріали, пластмаси; електричні машини й устаткування; наземні транспортні засоби, крім залізничних; папір та картон; ефірні олії та резино їди, парфумерні, туалетні та косметичні препарати; вироби з чорних металів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *