Довкологазові перипетії:  українці – заручники ігор можновладців

 

Про те, що ціни на газ в Україні для побутових споживачів завищені, відомо всім. Та влада продовжує нахабно обдирати пересічних українців, а учасники президентської передвиборчої гонки – нахабно спекулюють на цьому.

 

Від минулої осені «Версії» постійно відстежували та висвітлювали більш ніж дивну ситуацію довкола скасування Верховним Судом України Постанови Кабміну №203 від 23 березня  2016 року, через що сотні тисяч українців отримали платіжки на газ із величезними боргами. Сталося ж це тому, що своїм рішенням Кабмін знизив норми споживання голубого палива, але потім програв суд. І газові компанії виставили людям рахунки за 3 роки (!) із донарахуванням за завищеними нормами споживання.

Влада зробилася, як кажутьу нас на Буковині, «дьордєм» і рекомендувала людям… не сплачувати ці борги. Натомість газопостачальними почали масоване «бомбардування» споживачів есемесками на мобільні телефони. Це у кращому випадку. Тож нерви у багатьох пенсіонерів не витримали, й чимало з них заплатили-таки шалені тисячні «борги», які були результатом, як на мене, владної недолугості, а, можливо, і певних махінацій у змові…

 

1545 – за цим номером можна безкоштовно зателефонувати й поскаржитися

Як зі стаціонарного так і мобільного телефонів. Зрозуміло, що така щедрість і відкритість до людей – завдяки прийдешнім виборам. Влада дозволила тим, хто не оплачував борг, забути про нього. А тим, хто заплатив зайві гроші, мали б їх повернути, точніше – зробити перерахунок. Скарги стосовно цього й приймає ця урядова лінія  – 1545.

Та попри це, справжнього врегулювання проблеми немає. Бо, як наголосив міністр соцполітики п. Рева, незаконними є платіжки  для споживачів із газовими плитами. А як бути з тими, хто має ще й газові колонки, не зрозуміло…

Натомість,адміністрація ТОВ «Чернівцігаззбут» розповсюдила так звану «Інформацію щодо правових підстав для проведення населенню перерахунку вартості природного газу відповідно до встановлених норм споживання», в якій не просто закликає споживачів сплатити зазначену заборгованість, а погрожує у випадку несплати вдатися «до вимушених дій»  –  звернення до суду й припинення газопостачання.

Коли ж наш читач Ігор Деменчук звернувся по захист до сектору Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) у Чернівецькій області , то там теж «умили руки», відповівши, що «це поза межами компетенції НКРЕКП» і порадили звертатися за роз’ясненням до Кабміну або вирішувати питання через суд. І це досить дивна відповідь, якщо взяти до уваги, що Укрінформ офіційно повідомляв, що НКРЕКП відреагувала на порушення та постановою ще від 23 листопада заборонила такі донарахування(https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2595521-oblgazi-firtasa-narahovuut-ukraincam-virtualni-borgi-naftogaz.html)

 

Інформація для споживачів: Оновлена норма газового споживання

Вона стала меншою на 0,01кубометра за ту, яку оплачували восени 2018-го. Оновлену норму газового споживання Кабмін прийняв своєю постановою 30 січня. Та вона, за словами міністра енергетики п. Насалика,стала чинною… заднім числом,від 9 серпня 2018 року.

Отже, соціальна норма споживання газу на одну людину в місяць є такою:

*за наявності газової плити  та відсутності централізованого гарячого водопостачання – 5,39 куб.м

*газова плита і газовий водонагрівач – 10,49  куб.м

Крім того, уряд рекомендував «Нафтогазу» поставити безкоштовно лічильники в усі домогосподарства, але коштами самих постачальників послуг.

 

«Нафтогаз» проти газзбутів

А тепер найцікавіше – інформація, яку розповсюдив НАК «Нафтогаз». Там вважають, що завищені платіжки від газзбутів незаконні. Бо, перше ніж вимагати у будь-кого будь-які суми, газ збути мають довести ці суми в суді, – кажуть у «Нафтогазі». І додають:газзбути не мають права стягувати зі споживачів чи навіть виставляти їм додаткові суми за минулі періоди. Незалежно від позиції «Нафтогазу», вони робили це незаконно.

Однак, на думку керівництва «Нафтогазу», (а тепер особлива увага! ) для такого обґрунтування адміністрації газзбутів доведеться показати обсяги за конкретними споживачами, чого вони бояться понад усе (виділено редакцією).

Як зазначили в компанії, низка газзбутів скасувала через суд «недолуго» ухвалені Кабміном постанови: «Кабмін зіграв у цих судах «у піддавки» й програв. Тому і збитки має компенсувати газзбутам Кабмін. Не ви, не «Нафтогаз», а той, хто спрацював непрофесійно, і має нести за це відповідальність», – наголосили в НАК.

«Газзбути не збираються пробачати вам ані копійки з ваших боргів, навіть якщо Кабмін примусить нас списати їм мільярди гривень заборгованості», – зазначила прес-служба «Нафтогазу».

Чи отримають люди свої гроші, вже віддані облгазам – питання риторичне. Та й висновок із цієї ситуації напрошується єдиний: у брехливій державі живемо, панове. Бо, скажіть, як це може бути, що з одного боку сектор НКРЕКП у Чернівецькій області демонструє свою безпомічність і небажання допомогти пересічним буковинцям, даючи беззубі відповіді,  а з іншого – створює видимість дієвого втручання в ситуацію, розповсюджуючи зразок скарги-вимоги на ім’я голови НКРЕКП п. Кривенка. Зразок можна знайти на нашому сайті та, заповнивши, надіслати до Києва за зазначеною адресою.

Та для чого? Позитивного результату ж не буде, бо всі державні інститути захищають лише олігархів.

Людмила ЧЕРЕДАРИК «Версії» 

 

Голові

Національної комісії, що здійснює державне

Регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

О.Кривенко

03057 м. Київ, вул. Смоленська, 19

box@nerc.gov.ua

 

(навести дані про скаржника

Прізвіще Ім’я По батькові

Поштова адреса

Контактний телефон

Адреса електронної пошти)

 

СКАРГА

 

Мені як побутовому споживачеві природного газу надійшов рахунок №ХХХХХХ від (вказати дату) (копія додається) від (назва газбуту), в якому об’єм природного газу до сплати розраховано із врахуванням Коефіцієнту приведення до стандартних умов із посиланням на Кодекс газорозподільних систем, затверджений постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. №2494 (п.1 розділу IX).

Водночас пунктом 3 глави 1 розділу IX Кодексу газорозподільних систем визначено, що “об’єм природного газу в точках комерційного обліку має бути приведений до стандартних умов згідно з розділом XV цього Кодексу”. Відповідно до пункту 6 глави 1 розділу XV Кодексу газорозподільних систем визначено, що “для проведення розрахунків по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, коефіцієнт приведення до стандартних умов (k) необхідно визначати за відповідними додатками до Методики приведення об’єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України від 26 лютого 2004 року № 116, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 19 березня 2004 року за № 346/8945”.Водночас абзацом другим частини першої зазначеної Методики, невід’ємною частиною якої є додатки до неї визначено, що “дія цієї Методики поширюється на суб’єкти господарювання, які у господарсько –  виробничій діяльності  для  вимірювання об’єму спожитого    газу   використовують лічильники,   крім випадків використання  газу   за   показами   лічильників громадянами   – підприємцями для власних потреб”. Таким чином зазначені положення Кодексу газорозподільних систем не можуть бути застосовані до мене як побутового споживача.

Враховуючи викладене, відповідно до повноважень НКРЕКП, передбачених пункту 11 частини 1 статті 17 та статті 19 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» прошу провести перевірку вищевказаних обставин  на предмет порушення постачальником Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання природного газу та порушення оператором ГРМ, який провів відповідний розрахунок приведення об’єму газу до стандартних умов Ліцензійних умов провадження господарської діяльності на ринку природного газу та вжити заходів передбачених чинним законодавством, зокрема статтею 59 Закону України «Про ринок природного газу».

За результатами розгляду скарги прошу інформувати мене в строки/терміни визначені чинним законодавством.

 

Додаток: копія рахунка на 1 аркуші.

 

(Дата)                                                                                 (Підпис) (Прізвіще Ім’я По батькові)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *