Державна підтримка – олігархам, остаточне зубожіння – простим людям

Від 1 квітня оплата за комунальні послуги для більшості населення перевищуватиме розмір їхніх доходів. Уряд заспокоює, що є вихід –  субсидії. Та для кого вони? Для простих людей чи олігархів – власників енергокомпаній, які отримають ще більший прибуток? Адже гроші з державної казни підуть одразу ж до них!..

У травні буковинці отримають нові платіжні повідомлення: за комунальні послуги власники, скажімо, трикімнатної  квартири, сплачуватимуть на 700-1000 гривень більше, двокімнатної – на 600, однокімнатної – на 350.

Ціни на газ зросли утричі, електроенергію – на 19%, опалення – на 73 %.

Уряд переконує, що прості люди не постраждають: можна оформити субсидію й сплачувати за комунальні не більше 15% від доходів. Щоправда, за економного використання, бо існують норми споживання.

Та не поспішайте втішатися. Першим «сюрпризом» стануть черги. Їхню появу не виключає навіть міністр соцполітики Павло Розенко. Але він налаштований оптимістично: заповнену декларацію та заяву на оформлення субсидії можна буде надіслати до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації поштою. Та чи багато ви знаєте людей на Буковині, які настільки довіряють пошті, що надішлють листа з документами і спокійнісінько очікуватимуть на повідомлення про призначення субсидії?

Із власного досвіду: заповнити декларацію про доходи може лише особа з ідеальним зором (бланки для них слід попередньо купити в кіоску з канцелярським причандаллям за 3 гривні). Неодноразово була свідком, як працівниці служби субсидій допомагали заповнювати їх відвідувачам. До прикладу, у 2-му розділі Декларації (доходи членів сім’ї), прізвище та ініціали слід «втиснути» у прямокутник розміром 3х0,5 см, номер особового рахунка з газопостачання – у прямокутник 1,4хО,3 см.

Знову ж, із власного досвіду: найбільш уперті субсидію-таки отримають. Тим більше, міністр обіцяє збільшити кількість працівників, які нас «прийматимуть». Та й записатися на прийом можна буде заздалегідь.

За «субсидійним» бортом опиняться, щоправда, власники великих квартир (скажімо, бабуся, яка доживає віку у двокімнатній квартирі в старому фонді, бо субсидію вона може отримати лише на 49 кв.м., а за надлишок площі слід сплачувати повну вартість), а також сім’ї, які знімають квартиру без відповідного договору про оренду.

Держава субсидує з бюджету олігархів-власників енергокомпаній

То ж кому вигідна субсидія? Адже уряд мав би проіндексувати доходи населення, щоби люди мали гідну зарплату й пенсію, натомість – змушує писати «чолобитні» на субсидію, принижуючи тим мільйони громадян. Ті, хто каже, що в Європі «комуналка» обходиться в 400 євро, забувають сказати, що середня заробітна плата там становить 2000 євро.

Про що ж не розповідає нам уряд, рекламуючи субсидію, як нового Месію для українського народу, якому урочисто вручають чергову подачку, а він – знову не задоволений?

А все просто: система субсидування передбачає, що гроші субсидій не надаються населенню на руки, а на пряму надходять на рахунки комунальних підприємств і монополістам-постачальникам енергоресурсів. Такому собі, наприклад, ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго», що належить російському олігарху Бабакову. Виходить, що держава з бюджету в кінцевому результаті субсидує олігархів і не лише українських!

Юлія БОДНАРЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *