Декларації: Важкі труди міністрів

Після шквалу обурення і жартів навколо е-декларацій першої хвилі частина міністрів, із прем’єром Володимиром Гройсманом на чолі, значну частину готівки поклала на банківські рахунки, пише «Українська правда».

 

Яйця по різних кошиках. Цього року прем’єр вирішив бути скромнішим. Якщо торік Гройсман тримав у кеші $870 тис., €460 тис. і ще 2,4 млн грн, то нині в декларації стоять скромні $40 тис. та 308 тис. грн. Аби показати приклад довіри до банківської системи країни, він поклав свої заощадження на банківські рахунки. Майже 13 млн грн лягли на рахунок прем’єра у банку «Креді Агріколь», 29 тис. грн і €16 тис. – у «ПриватБанку». Особливою довірою у Гройсмана користується «Ощадбанк»: туди прем’єр поклав $803 тис. та €461 тис. Приклад чоловіка наслідувала й дружина прем’єра, поклавши в «Ощадбанк» 1,4 млн грн та $321 тис., які до цього тримала у готівці.

 

Готівки менше, та з’явилися єни. Таку ж стратегію обрав і глава МВС Арсен Аваков. Судячи за нинішньою декларацією, запаси готівки міністра відчутно схудли: від $178 тис., €118 тис. та 265 тис. грн у кеші залишилося $12,8 тис., €65 тис. і 15 тис. грн. Правда, Аваков купив 96 тис. японських єн. Рахунки ж глави МВС у банках відчутно поповнилися: Аваков додатково вклав $176 тис. та 320 тис. грн в «Ощадбанк» і близько 400 тис. грн в «Ексімбанк».

 

Підтримали державні банки. Глава Міненерго Ігор Насалик теж вирішив підтримати державні банки: $450 тис. та €100 тис. тепер лежать на рахунку міністра в «Укргазбанку».

Міністр оборони Степан Полторак переклав частину своєї готівки в «Ощадбанк», де і нього лежать тепер 607 тис. грн і $20 тис.

 

Стабільність і поважність. Решта міністрів свої заощадження зберегли приблизно в тому ж співвідношенні вкладів-готівки, як минулої осені. Гарним прикладом тут може слугувати міністр юстиції Павло Петренко, чий мільйон доларів стабільно лежить в «Ощадбанку», як і майже півмільйона готівкових доларів.

 

У міністрів теж грошей меншає. Решта міністрів мало-помалу витрачають задеклароване восени. Окремо виділяються два з них. Глава Міністерства окупованих території Вадим Черних додатково відклав $33 тис. готівкою. Натомість міністр фінансів Олександр Данилюк як не мав жодних заощаджень, так і досі їх не має, перебиваючись, схоже від зарплати до зарплати.

 

Зарплати й відсотки – непогане поєднання. Доходи ж більшості міністрів обмежуються зарплатами і відсотками з банків. Хоча й це часом може бути непогано. Наприклад, Петренко, за минулий рік, крім 405 тис. зарплати отримав понад 2 млн грн відсотків за вклад в «Ощадбанку».

 

Самих зарплат замало… У Кабміні лише кілька осіб за рік отримали доходів більше мільйона гривень. Серед них прем’єр Володимир Гройсман, який сумарно отримав 281 тисячу зарплати в Раді і Кабміні. Крім цього, глава уряду задекларував 296 тис. грн відсотків за депозит та понад 4 мільйони за здачу в оренду комерційної нерухомості у Вінниці. Місто, в якому Гройсман був мером, принесло йому ще 8 млн грн за продаж частини земельної ділянки, яку він продав компанії своєї дружини. Крім цього 3,1 млн прем’єру приніс продаж рухомого майна, яким, схоже, став Land Rover 2013 року, який зник з декларації прем’єра.

 

Віце-прем’єри й міністри відстають. Дещо скромніше заробили торік віце-прем’єри Степан Кубів та Геннадій Зубко. Перший отримав зарплати і компенсацій майже на 399 тис. грн і «добрав» до мільйона здачею нерухомості на 635 тисяч.

Зубко ж, окрім зарплати в уряді, яка склала 365 тис., отримав ще й 984 тис. виплат від «Житомирського заводу огороджувальних конктрукцій», яким володіє його дружина.

Свій мільйон заробив і Насалик. Крім зарплати й відсотків, які сумарно склали майже 327 тисяч, міністр продав нерухомого майна на 525 тис. грн. Ще 367 тис., вказані в доходах міністра, надійшли невідомо звідки.

13 міністрів, згідно з поданими деклараціями, мають доходи тільки з зарплати, пенсії та державних компенсацій.

За матеріалами журналу «Віче»

P.S. Торік найбагатшою серед міністрів була Уляна Супрун, екс-американка, в.о міністр охорони здоров’я, статки якої склали понад 112 млн грн.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *