Чому на Буковині не призначають начальника СБУ

Поки кота немає, миші танцюють?

На пікет за адресою вул. Шевченка, 1 зібралися активісти кількох громадських організацій, журналісти та просто небайдужі громадяни. Вони вимагали у Президента України та голови СБУ Валентина Наливайченка призначити нарешті начальника обласної структури служби.

Нагадаємо, обласне Управління СБУ не має керівника вже понад 10 місяців: торік, 24 квітня, офіційно звільнили Юрія Кіцула. За словами активістів, тодішні мітинги проти нього провокували зацікавлені особи, адже замість Кіцула керувати структурою став Ігор Долгошеєв, прибічник однієї з політичних сил і колишній помічник Миколи Федорука. Саме Долгошеєв ліквідував Громадську раду при обласному управлінні СБУ, яка ставила під громадський контроль дії працівників служби безпеки.

Головний посил пікетувальників: нині в області процвітає контрабанда, а нести відповідальність за це нікому, хоча економічна безпека України – одна зі складових загальної безпеки держави. Як наслідок, наголосив для ЗМІ громадський активіст Степан ТЕРНОВЕЦЬКИЙ, в області активізувалася контрабанда сигарет через Буковину за румунський кордон. Причому, на Буковині про це нібито нічого не чути, а з румунської сторони вже до 20 повідомлень про транзит через Буковину сигарет, які потрапляють туди з території ДНР, від сепаратистів.

Ігор Влад, очільник обласної громадської організації «Козацька звитяга» закинув владі, що Долгошеєву «був присвоєний орден, незрозуміло за що», а також він нібито представлений до позачергового звання «підполковник», яке, за словами п.Влада, «не може мати до цієї людини жодного стосунку».

Активісти розповідають: нині Долгошеєва відсторонено від обов’язків, проте люди, яких він привів у службу, далі працюють і корупція залишилася. Фактично, непризначення нового начальника СБУ – це політичне питання, питання національної безпеки на теренах Буковини. Пікетувальники впевнені: призначення гальмують штучно, адже теперішнє тимчасове керівництво задовольняє певних осіб.

Працівники СБУ у перемовинах з пікетувальниками заперечували кришування «своїх» і переконували: ситуація в області під контролем. Як наголосив Юрій Філімонов,  тимчасовий виконувач обов’язків начальника СБУ в Чернівецькій області, спецпідрозділ з боротьби з корупцією склав 16 протоколів про корупцію, в тому числі навіть на співробітника МВС.

Громадські активісти сформулювали свої зауваження до роботи служби та передали президенту України та керівникові СБУ звернення з проханням найближчим часом призначити нового начальника та відновити при СБУ громадську раду, інакше вони «готові до радикальних дій», як прозвучало у виступах пікетувальників.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *