Чернівці вночі освітлюватиме Сонце

Жителі трьох мікрорайонів Чернівців почуваються тепер комфортніше й безпечніше у вечірній час на вулицях. Тут на стовпах вуличного освітлення поставили сонячні панелі. Вдень вони накопичують енергію Сонця, уночі – витрачають її на освітлення.

Місто розпочало модернізацію вуличного освітлення в торішньому червні, коли запрацювала програма ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти». За її умовами, Чернівці отримують грант ЄС, який покриває 80% вартості робіт. Решта коштів – з міського бюджету.

Реалізовує проект ЧМГО «Бізнес-центр» у партнерстві з департаментом житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради. Менеджер проекту – Марія Порчук.

16 панелей – альтернативних джерел енергії – отримали пілотне розміщення на вул. Руській, бульварі Героїв Крут та на вул. Я. Налєпки в Садгорі. Для подальшої реалізації проекту проведений енергоаудит вуличного освітлення міста – стану мереж, ламп вуличного освітлення і споживання енергоресурсів, розробляється проектно-кошторисна документація для проведення робіт з модернізації вуличного освітлення. Проектом передбачено заміну майже 4,2 тис. вуличних ліхтарів на світлодіодні, заміну майже 130 км зовнішніх ліній електромереж і 33 шаф керування вуличним освітленням. Ліхтарі вмикатимуться/вимикатимуться в автоматичному режимі й на центральний пункт надходитимуть дані з обліку електроенергії та інформаціі про ймовірні виникнення несправностей.

Серед очікуваних результатів проекту – збільшення річної економії електроенергії, зменшення витрат міського бюджету на утримання обладнання, зменшення викидів вуглекислого газу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *