Театр: до нового сезону через нові двері

На зустрічі з журналістами, присвяченій початку нового, ювілейного, 80-го театрального сезону, директор Чернівецького облмуздраму Юрій МАРЧАК розповідав про ремонти й нові технології, а художній керівник Людмила СКРИПКА знайомила з творчими планами і режисером прем’єрної вистави Володимиром ВОРОБЙОВИМ.

№1737 в реєстрі пам’яток національного значення

Порівняно з тим, що було кілька років тому, змінився тон усієї розмови, особливо в частині, так би мовити, грошово-господарчій. Юрій Марчак уже не перераховує невтішно біди театру, на ліквідацію яких не вистачає грошей, а впевнено називає суми, що пішли на ті чи інші оновлення та перебудови. Оскільки джерела фінансування різні, то загальної суми витраченого одразу назвати не зміг. Знаменним є й те, що певні витрати театр здатен уже оплатити самотужки, з виручки від квитків.

Директор дуже тішиться новими дверима з натурального дубу: вони зроблені за первинними ескізами і від порогу заводять глядачів до атмосфери храму мистецтва. Збережено й технологію фарбування. Ремонт вхідної частини будівлі – дверей і тамбуру – обійдеться майже у 100 тис. грн.

На порядку денному – установка найсучаснішого сценічного освітлення. Тож сезон розпочнеться урочистостями на честь ювілею 9 жовтня і триватиме поки що тільки місяць – до кінця традиційного фестивалю комедії «Золоті оплески Буковини».

Далі – знову ремонти, установка й регулювання апаратури. Доведеться прокладати буквально кілометри дротових комунікацій і встановлювати тонни обладнання. Зате потім управляти освітленням – вмикати, піднімати-опускати, встановлювати під певним кутом ліхтарі тощо – можна буде простим натисканням потрібної кнопки на пульті. Усе це коштуватиме майже 60 тис. грн. Турботами облради виділено 87 тис. грн на мультимедійний відеопроектор – ще одне чудо сучасних постановочних технологій.

Очікує старовинна будівля й інженерної підтримки: здійснять дренажні роботи. Реконструйовані туалети – для глядачів і для акторів.

Але все це, так би мовити, дрібнички. Директор сподівається, що до нового року ремонтники встигнуть освоїти понад 2,3 млн. грн. Уже існує проектно-кошторисна документація і буде проведений тендер на ремонтні роботи у 2011 році. У планах – капітальна реконструкція ІІІ поверху і влаштування там «малої сцени». Тож на чернівецького глядача очікує безліч приємних сюрпризів при відвідинах театру.

«Золоті оплески» в кінці золотої осені

Фестиваль комедії розпочнеться 23 жовтня прем’єрною виставою господарів фестивалю «Мандрівні зорі або життя – театр» за творами Шолом-Алейхема. Ставить її запрошений з Ізраїлю режисер, зірка світового театру – і, звичайно, чернівчанин, Володимир Воробйов. Знайомлячись із чернівецькими журналістами, режисер зізнався, що так з дитинства полюбив театр, що хлопчиськом влізав до театру водостічною трубою! Подробиці зустрічі кореспондента «Версій» з Володимиром Воробйовим будуть в одному з наступних чисел «Версій».

Хоча фестиваль і далі називається регіональним і 6 вистав з 10 представляють театри Західної України, але гостями цього разу будуть 2 столичні театри, вже традиційно «франківці» і Театр оперети, а також Чернігівський молодіжний театр. Будуть і зарубіжні гості – Ясський національний театр ім. В. Александрі. Склад журі затверджений, але щодо його голови господарі зберігають інтригу, натякнувши, що це буде чернівчанин і режисер.

Буде врахований і минулорічний досвід живого спілкування глядача з акторами й журі одразу після конкурсної вистави. До речі, тогорічні гості фестивалю наголошували саме на активності, доброзичливості і мистецькій обізнаності чернівецького глядача.

Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Театр: до нового сезону через нові двері”