Подорож від Казані до Чернівців (Історія одного туроператора)

Мандри за чорним поясом з карате

Зі шкільної лави Ігор Кірєєв часто подорожував. До цього спонукали різноманітні спортивні змагання, в яких хлопець постійно брав участь. Поїздки до інших міст і республік тодішнього СРСР, знайомства з історичними місцями, архітектурними пам’ятками, звичаями та кулінарними особливостями різних куточків великої країни подобалися юному учаснику збірної команди і були приємними. Адже «хан Кірєй» (так жартома називали його друзі і він сам) у мандрівках здобував спортивні перемоги. Згодом став майстром спорту з багатоборства, здобув чорний пояс (перший дан) з карате.

Після закінчення Волгоградського інституту фізкультури (зі спеціалізацією «викладач фізвиховання») повернувся в рідну старовинну Казань – працювати в університеті ім. Леніна. А потім – викладацька робота в Чернівецькій медичній академії. Саме тут туризм нарешті цілком заволодів думками і серцем Кірєєва, і поруч з власними подорожами чоловік спробував зайнятися організацією мандрів – близьких і далеких, але однаково приємних – для інших людей.

Відкрити незвичайне у звичайному

Цей талант має власник турфірми «Круїз-2000» Ігор Кірєєв, і саме це вміння робить його упродовж уже семи років лідером області за якістю сервісу внутрішнього туризму. Адже він цілком поділяє твердження стародавнього східного філософа Конфуція: «Якщо пізнаєш мале – осягнеш велике».

Розроблені ним ексклюзивні туристичні маршрути Буковиною не лише пізнавальні, а й наповнені емоціями: шашлик під час пішої екскурсії, спілкування з горянами, молитва в монастирі на Анниній горі і знайомство з Хотинською фортецею та Чернівцями залишають у серцях гостей краю і щемливі спогади, і непереборне бажання повернутися на прекрасну землю до гостинного господаря.

Результат досягається як участю в різноманітних семінарах, курсах, зборах та іншими способами підвищення кваліфікації, так і (значною мірою) безперервною працею. Пан Кірєєв завжди в епіцентрі туристичних подій. Він особисто зустрічав усіх 18 дипломатів і керівників торгово-економічних місій акредитованих в Україні представництв іноземних держав, які відвідали область у травні цього року Саме він забезпечував організацію позаробочої частини дводенного виїзного засідання і Міжнародного трейд-клубу на Буковин. Йому завдячують насиченим дозвіллям учасники чергового засідання Єврорегіону «Верхній Прут».

– Людей треба зацікавити, щоб вони захотіли приїхати знов, і приїхати з друзями, – переконаний керівник турфірми. Щороку він намагається знайти нові форми співробітництва і врахувати побажання замовників.

Ласкаво просимо через повітряні ворота!

Ще 2002-го року наш туроператор став членом міжнародної асоціації авіаційних перевізників (IATA) і виконує представницькі функції багатьох авіакомпаній в Чернівецькому аеропорту. 2006 року «Круїз-2000» консолідував бажання і зусилля туристичних компаній, які стали замовниками авіаційних рейсів до Анталії. Разом з компанією «Tez-tour» буковинці оздоровили 4 тис. мешканців області. Відтоді почалося входження сюди «повітряних» туроператорів і використання нашого аеропорту для чартерних рейсів на Анталію.

Екстрим «розрулює» грамотно

Ігор Кірєєв звик діяти оперативно і неординарно. Коли одного разу з Чернівецького аеропорту на добу затримався рейс на Італію, власник «Круїзу – 2000» не просто організував харчування для тих, хто очікував вильоту, а особисто приїхав на летовище, надягнув білий халат і роздавав людям гарячу їжу.

Так само блискавично відреагував він і на стихійне лихо 2008-го року: спочатку разом з МНС-никами брав участь у рятувальних роботах на Новоселиччині, а потім надавав матеріальну допомогу потерпілим мешканцям району. 2009-го за його допомоги (транспортної, а також організаційної) близько двох тисяч маленьких буковинців змогли відпочити на Одещині, в Криму, Мелітополі.

Обласна рада нагородила його відзнакою «Добро, благодійність, милосердя», профільне міністерство – званням «Заслужений працівник туризму України». А найкращою дякою він вважає щасливі очі врятованих, нагодованих і обігрітих, які цього гостро потребували…

Від практики – до узагальнень

Можливо, освітянські методики передбачають інакший шлях еволюції досвіду: теорія – спочатку. Але підприємець Кірєєв робить теоретичні висновки тільки з практики, вважає, що так краще матеріал засвоюється. Власний досвід використовує і в депутатській роботі: працює в постійній комісії обласної ради з питань охорони навколишнього середовища, природокористування, земельних відносин, туризму та надзвичайних ситуацій. Як депутат фракції БЮТ, доклав зусиль до створення Програми розвитку туризму в Чернівецькій області, постійно приділяв увагу природоохоронним заходам, протидії утворенню стихійних звалищ на річках та озерах області, облаштуванню місць відпочинку мешканців.

З практичної роботи виникли і його пропозиції щодо уникнення ситуацій, подібних до тієї, яка склалася цього літа зі збанкрутілою «Karya-tour»:
– Вважаю, повинно бути законодавчо визначено, що на туристичному ринку мають право працювати туроператори з власними офісами, страховою гарантією не менше 1 млн. грн, які повинні укладати угоди з кожним туристом для уникнення можливості обману, – зазначає І. Кірєєв.

День туризму – свято для всіх

– Туризм – економічно багатогранна сфера, – стверджує Ігор Кірєєв. – Практично кожна людина, яка виходить з дому, прямо чи опосередковано має стосунок до сфери туризму. Адже туризм – це і транспорт, наземний чи повітряний, і працівники громадського харчування, готелів і сервісу, і співробітники туроператорів і турагентів… Туризм – це ціла філософія. Тому хочу всіх привітати з Днем туризму, який відзначався 27 вересня, побажати успіху, процвітання, чистого блакитного неба. І щоби кожен у своєму житті отримав від своєї мандрівки безліч задоволень і приємних вражень.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 коментарі “Подорож від Казані до Чернівців (Історія одного туроператора)”