Як повідомляє Державна інспекція з контролю за цінами у Чернівецькій області, нинішнього тижня на торгівельних підприємствах краю зафіксовано зміну середніх рівнів цін на продовольчі товари. Зокрема, на 0,7%, тобто з 9,77 до 9,70 грн/кг, знизилися роздрібні ціни на рис. Натомість зросла вартість свинини на 1,3% (від 40,26 грн/кг до 40,77 грн/кг) та цукру на 0,8% (від 5,89 грн /кг до 5,94).
Ріст цін на свинину спричинений підвищенням цін у виробника – ПП «Колос» на 6,2%, а збільшення вартості цукру пов’язане з поновленням на одному підприємстві торгівлі реалізації даного товару, ціна якого на 7,5% є вищою за середній рівень цін, зафіксований минулої декади.
На продовольчих ринках області спостерігається зниження вартості моркви на 4,6% (від 4,98 грн/кг до 4,75 грн). Натомість зросли ціни на молоко на 3% (від 3,94 грн/л до 4,06), сметани на 5,2% (від 16,92 до 17,80 грн/кг), сиру кисломолочного на 3% (від 13,20 до 13,60 грн/кг), масла вершкового на 2,2% (від 31,15 до 31,85 грн/кг).
– Підвищення рівня роздрібних цін на молоко спричинено сезонними чинниками – скороченням обсягів виробництва населенням, що у свою чергу вплинуло на збільшення цін на сметану та сир, – зазначив начальник Держінспекції Віктор ЛАЩАК. – А зростання цін на вершкове масло сталося через збільшення оптово-відпускних цін виробників, розташованих у Тернопільській, Львівській та Житомирській областях.