Центр, що дбає про жінок

Міжрайонний центр профілактики та ранньої діагностики захворювань жінок репродуктивного віку запрацював у Кельменцях.

Символічним є те, що Центр відкрито у Всесвітній день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Він обслуговуватиме пацієнтів Кельменецького, Сокирянського та Хотинського районів, адже за останні роки саме в цих районах спостерігається зростання діагностованих задавнених випадків раку.

Однією з причин такої ситуації є віддаленість цих районів від обласного центру та відсутність належної апаратури для виявлення патологій на ранніх стадіях розвитку. «Саме тому було прийняте рішення про відкриття такого міжрайонного центру, який дасть змогу діагностувати патологію жінок репродуктивного віку на ранніх стадіях і вести якісне диспансерне спостереження за ними», – відзначив під час урочистого відкриття Міжрайонного центру голова обласної державної адміністрації Володимир Куліш.

Для відкриття Центру залучено 1,75 млн. тис. грн з бюджетів усіх рівнів. Придбано надсучасний мамограф експертного класу за 503 тис. грн та УЗД-апарат за 260 тис. грн, що дозволить виявляти патологічні зміни в організмі жінок на ранніх стадіях та сприятиме ефективному лікуванню. Для жінок працюватимуть п’ять медичних кабінетів: онкологічний, патологій шийки матки, мамографії, УЗД, лікаря-онколога.

Кельменецька центральна лікарня сьогодні відзначила подвійне свято: окрім Міжрайонного центру профілактики та ранньої діагностики захворювань жінок репродуктивного віку, тут після реконструкції відкрито відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії. На сьогодні це відділення обладнано відповідно до сучасних вимог. Зокрема, замінені вікна на металопластикові, у приміщенні встановлені нові дерев’яні двері, підлогу та стіни у палатах та реанімаційному залі викладено керамічною плиткою. Загальна вартість виконаних робіт складає близько 650 тис. грн, 180 тис. з яких – із обласного бюджету.

Загалом же Кельменецька центральна районна лікарня розміщена у п’яти корпусах з окремим харчоблоком, централізованою котельнею та іншими допоміжними приміщеннями, котрі протягом останніх чотирьох років ремонтувалися та укомплектовувалися необхідною технікою та обладнанням.

Проведено реконструкцію та капітальний ремонт пологового відділення вартістю близько 400 тис. грн з переходом на нові перинатальні технології. Частково відремонтовано приміщення хірургічного відділення, приміщення районної поліклініки, проведена добудова і капітальний ремонт моргу, ремонт та модернізацію центральної котельні.

До складу лікарні входять терапевтичне, педіатричне, хірургічне, неврологічне, пологове, гінекологічне, інфекційне, травматологічне, реанімаційне та ЛОР-відділення. Працюють кабінети функціональної діагностики, ультразвукової діагностики, лікувальної фізкультури, кабінети масажу. Організовано роботу кабінету планування сім’ї та контрацепції, обліку анонімного обстеження на СНІД.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *