Притулок для собак: бути чи не бути?

Останніми роками проблема притулку для собак стає все актуальнішою. Хоч далі розмов справа не рухається.

завантаження

Сергій БОТУК, головний спеціаліст Департаменту житлово-комунального господарства, на своїй посаді найбільше знає про собачі проблеми і, зокрема, притулки для них.

– В Україні дієЗакон «Про захист тварин від жорстокого поводження», який передбачає кримінальну відповідальність за убивство чи мордування тварин, – каже  Сергій Миколайович. – Але в Чернівцях і справді доволі багато бездомних псів. Хоч Департамент житлово-комунального господарства міськради вживає заходів на зменшення їхньої кількості.

Кор.: – Невже? А в чому це проявляється?

– Нині в нас ще існує відлов – і без нього ніяк. Хоча відловлюються тільки агресивні чи хворі собаки. Потім їх утилізують на скотомогильнику. Але вже почали вилов тваринок для стерилізації, щоби не було приплоду. У цьому напрямку співпрацюємо з Чернівецькою обласною громадською організацією «Захист тварин».

– У чому полягає така співпраця?

– Волонтери відловлюють тварин, а ми виділяємо спецмашину, куди завантажуємо псів та веземо їх до ветеринарної клініки, де й проводиться стерилізація. Потім ми випускаємо стерилізованих і вакцинованих тварин. Шкода лише, що вакцинація діє лише протягом року

А з притулком є якісь зрушення?

Департамент підписав договір із комітетом з Євросоюзу на отримання грошей для притулку. У цьому гранті задіяно четверо партнерів. Сама програма називається «Захист кордонів від загроз, які поширюються безпритульними тваринами». Серед партнерів – Буковинський центр реконструкції та розвитку, Молдова, Румунія та Чернівецька обласна громадська організація «Захист тварин».

Нині ми готуємось до проведення конкурсу на підрядну організацію, яка будуватиме притулок. Уже є багато охочих. Юридична адреса притулку давно відома – це вулиця Південно-Кільцева, 47. Ось там і буде зводитися домівка для бездомних псів.

Я думаю, що будівництво буде розпочато нинішнього року. Кошти вже лежать на рахунку – це біля 1 млн. грн.

 Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *