Особливості національного лікування

або Про головні помилки щодо респіраторних вірусних інфекцій

Немає практично жодної людини, яка обійшлася б узимку без ГРВІ, тобто не чхала, не кашляла чи не мала б нежитю. Вилікувати ж таку застуду неважко,  стверджує Cвітлана ЛЕВИЦЬКА, професор курсу ЛОР–хвороб БДМУ. Та цьому, на її переконання, заважають типові помилки, що й призводять до ускладнень та затягування періоду одужання. На що саме слід звернути увагу, щоби уникнути цих помилок, радить пані професорка.  

117602 

На холодну пору року припадає пік захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції. Напевне, кожному з нас знайоме відчуття дряпання в горлі, болю, що дається взнаки при ковтанні. А ще додаймо чхання, загальну слабість. У «гарячий» сезон респіраторно-вірусних інфекцій у поліклініках шикуються черги пацієнтів, які кашляють, смокчуть льодяники, витирають носи хустинками та активно обговорюють із «товаришами по біді» ступінь почервоніння власного горла, діагнози, методи лікування.

За кількістю способів, за допомоги яких населення намагається самотужки позбутися недуги, ГРВІ – беззаперечний лідер. Напевне, кожна родина має власний «фірмовий» рецепт подолання застуди.

І хоча сама респіраторно-вірусна інфекція спричиняє захворювання, що в переважній більшості швидко і легко минають, самолікування та безконтрольне вживання ліків може призвести не тільки до сповільнення процесу одужання, але й загрожує ускладненнями.

Багаторічний досвід виправлення наслідків неправильного лікування ГРВІ дозволяє виділити типові помилки, яких припускаються хворі та їхні близькі при самолікуванні застуди.

*Широке й тривале використання жарознижувальних препаратів. Підвищення температури – це обов’язковий симптом запального процесу, що спрямований, перш за все, на захист власного організму і загибель вірусів. Звичайно, температура понад 38-38,5°С виснажує організм і може заподіяти шкоду. З нею боротися треба. Проте жарознижувальні препарати не лікують застуду і не повинні вживатися регулярно: вони призводять до гальмування запальної реакції, що не завжди на користь організму.

*Передозування при вживанні жарознижувальних препаратів, оскільки температура тіла не одразу знижується до бажаних 36,6°С. Хоча варто пам’ятати, що зменшення температури на 0,5-1° уже свідчить про дію ліку.

*Призначення антибіотиків при лікуванні ГРВІ. Хоча більшості пацієнтів відомо, що антибактеріальними препаратами не лікують застуду, випадки неправильного призначення препаратів з протимікробною дією рік від року не зменшуються. Ця проблема актуальна не тільки для нас, але й для країн із високим рівнем розвитку медицини: майже кожному п’ятому хворому на ГРВІ сімейні лікарі призначають антибіотики на задоволення очікувань пацієнта, переконаного в тому, що антибіотик – це «пігулка від усіх хвороб». Можна тільки здогадуватися, наскільки ця цифра вища в Україні, де будь-який медикамент можна купити без рецепту, орієнтуючись виключно на свій смак і поради сусідів або аптекарів.

Українці полюбляють лікуватися. На радість фармацевтам

Незважаючи на величезну кількість аптек, у кожній з них завжди є відвідувачі. Доволі часто можна спостерігати трагікомічні моменти, коли покупці просять фармацевта порадити щось «для зміцнення здоров’я». Відтак лікування застуди рідко обмежується одним чи двома препаратами. Купуються й водночас вживаються гомеопатичні та алопатичні (біологічні) засоби, препарати народної медицини, рослинні тощо. Якщо ж додати ще полоскання, натирання, інгаляції, гірчичники, банки, прогрівання, то захисні можливості організму, змушеного долати не тільки хворобу, але й її лікування, просто вражають!

Така поліпрагмазія (надмірна кількість різних ліків) на користь тільки мережам аптек, самому пацієнту вона швидше шкодить. Адже «невинна» терапія рослинними препаратами може спричинити важку алергічну реакцію. Ментол та евкаліпт у людей, схильних до алергічних реакцій, можуть посилити нежить і кашель. Муколітичні та відхаркувальні засоби, вжиті при обструкції (непрохідності) бронхів, тільки погіршать перебіг хвороби, проте виявляться ефективними при лікуванні звичайного ларинготрахеїту. На практиці доводилося мати справу з пацієнтами, які водночас приймали ліки з протилежною спрямованістю: протикашльові засоби разом з відхаркувальними, стимулятори секреції – із препаратами, що висушують слизову оболонку носової порожнини тощо.

Не давайте дітям…  льодяники від горла

Слід усвідомлювати, що діти – це не маленькі дорослі, тож їх не можна лікувати засобами для дорослих. Доза, прийнятна для дорослої людини, може бути для дитини токсичною. Більше того, для лікування малюків не використовують аерозолі, льодяники чи таблетки для розсмоктування. Грубою помилкою є подрібнення пігулок для розсмоктування, бо в кращому випадку дитина одразу проковтне дрібні частки ліку, а в гіршому – вдихне. Засоби «нетрадиційної» медицини, які в дорослого спричинять лише невеличке подразнення, дитині спричинять опік слизової оболонки. Все це прописане в інструкціях до препаратів, але наскільки наші співвітчизники полюбляють лікуватися, настільки ж не люблять читати інструкції до ліків.

Вилікувати застуду дійсно неважко

Не піддавайтеся паніці, забезпечте хворому спокій, велику кількість теплого питва, вітамінізовану їжу. Часто провітрюйте приміщення. Обов’язково викличте лікаря, який пропише оптимальну комбінацію ліків в адекватних конкретній ситуації дозах. Якщо хочете застосувати методи народної медицини, варто порадитися з лікарем щодо доцільності. Домовтеся з лікарем про термін повторного огляду, щоби не пропустити виникнення ускладнень.

Cвітлана ЛЕВИЦЬКА, професор курсу ЛОР–хвороб БДМУ          

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *