Тавровані ялинки

або Що робитимуть природоохоронці, щоби миша не проскочила у… рік Бика

– Липнева повінь 2008-го кардинально вплинула на людську екологічну свідомість, – заявив Георгій ШУТАК, начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища. – Нині ми зовсім по-іншому ставимось до заготівлі й продажу хвойних дерев у передноворічні дні 2009 року. Цього року держуправління нікому, крім держлісгоспів, не дасть погоджень на вирубку та продаж ялинок. Нікому! – підкреслив природоохоронний генерал, – ні військовим спецлісгоспам, ні агропромисловим формуванням, жодним бізнесовим структурам. І це продиктовано бажанням зберегти біорозмаїття. Контроль за заготівлею, перевезенням і реалізацією ялинок буде жорстким! – пообіцяв п. Шутак.

У це доводиться повірити, бо в наказі Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства «Про заготівлю ялинок та охорону хвойних насаджень у передноворічний період 2009 року» зазначено, що новорічні ялинки рубатимуть винятково на спеціальних плантаціях, при розчистці квартальних просік, під час рубок формування та оздоровлення лісів на територіях держлісгоспів.

Видача лісорубних квитків на заготівлю ялинок проводиться тільки за погодженням з держуправлінням охорони навколишнього природного середовища і з визначенням можливої кількості заготовлених зелених красунь, зазначається у наказі.

Вивезти ялинки можна тільки за присутності на їхніх спилах (зрубах) відпускного тавра, після визначення їхньої сумарної кількості та відповідної позначки в лісорубному квитку. Заборонено відпускати ялинки фізичним особам у рахунок зарплати для торгівлі. А єдиним документом на відпуск і перевезення новорічних красунь стануть товарно-транспортні накладні.

Контролюватимуть ситуацію спеціальні бригади, створені в усіх лісництвах, де є хвойні насадження. До їхнього складу ввійдуть лісничі, держекоінспектори, лісова охорона, працівники міліції, громадськість. Ця «убойная сила» створить тимчасові пости на шляхах, залізничних станціях і населених пунктах для перевірки документів на право перевезення та реалізації ялинок. У передноворічні дні хвойні насадження будуть посилено охоронятися. Тож не те що ялинку не вивезуть браконьєри, а й миша не проскочить повз охоронців природи. Тим паче, що мишам у рік Бика – зась.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *