Зменшення шкоди – питання чи відповідь?

Здавалося, що тут складного – написати матеріал за подією? Організатори всюди повезли, все показали-розказали, даними завалили, з корисними людьми познайомили, на всі питання відповіли – сідай та пиши! А в мене щось застопорилося…
Ще в середині жовтня я взяла участь у прес-візиті до Одеси на тему наркополітики в Україні, організованому Альянсом громадянського здоров’я. До кінця листопада не виходило навіть світлини перебрати. Нам усім було чим займатися ці півтора місяця. Та напередодні  1 грудня я все ж таки спробую привернути увагу до епідемії, з якою ми живемо вже 33 роки. Так, я про пандемію в часи пандемії. Про ВІЛ/СНІД в часи COVID-19.

Тема неосяжна. Тож зачеплю лише трошки безмежного. Мова буде  не про проблему ВІЛ/СНДУ, а про те, що є, на мою думку, її вирішенням – проекти зменшення шкоди.

Одеса – перша
Перший офіційно зафіксований випадок ВІЛ/СНІД в Україні – в Одесі. Довгі роки Одеса посідала перше місце за кількістю споживачів ін’єкційних наркотиків. Також довгі роки ін’єкційний шлях поширення був найпоширенішим. На зараз місто займає лідерську позицію щодо впровадження проєктів зменшення шкоди – напрямків профілактики, спрямованих саме на запобігання поширенню ВІЛ/СНІД і зниження шкоди, пов’язаної із вживанням психоактивних речовин (ПАР), особливо ін’єкційних наркотиків.

Перший з підходів почали впроваджувати ще у1980-х рр., коли медпрацівники та соціальні куратори роздавали споживачам ін’єкційних наркотиків чисті шприци – щоб наркозалежні мали можливість не користуватись одним шприцем для декількох ін’єкцій та зменшити ризик поширення ВІЛ/СНІДу. Одеса першою з міст країни запровадила облаштування пунктів обміну шприців (ПОШ) у всіх закладах комунального підприємства «Одесафарм». З міського бюджету виділяються кошти на обладнання таких пунктів і на «набори для чистого вживання», куди входять 10 одноразових шприців з голками та спиртові серветки.
Під час прес-візиту ми відвідали аптеку на М’ясоєдівській,

 

 

Аптека, де облаштований пункт обміну шприців

де облаштовано типовий ПОШ.

Пункт обміну шприців

Співробітниця медзакладу розповіла, як це відбувається на практиці

і продемонструвала стандартний набір. За місяць одеським наркоспоживачам видають понад 2 тис. таких комплектів (шприци та спиртові серветки). Ціна одного набору становить 32 грн. 

Дійові особи

Знайомство з основними дійовими особами проєктів зменшення шкоди в Одесі відбулося в Кабінеті замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), що діє на території КУ “Міський психіатричний диспансер” Одеської міської ради. Цей медзаклад розпочав свою роботу минулого року та обслуговує щодня понад 55 пацієнтів. Усього у місті клієнтами ЗПТ є 530 осіб.

На фото зліва направо: регіональна координаторка БО «БФ «Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю (ВОЛНА)» та БО «Всеукраїнське об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА» Юлія Коган, депутатка Одеської міської ради та ініціаторка створення Міської цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу, гепатитам і наркоманії «Прискорена відповідь Одеса» Ірина Куценко, директор КУ «Міський психіатричний диспансер» Олег Карпенчук, лікар-нарколог та президент БФ «Веселка» Ілля Подолян, асоційований директор із політики та партнерських відносин МБФ «Альянс громадського здоров’я» Павло Скала, директорка департаменту профілактики ВІЛ/СНІДу БФ “Дорога к дому” Наталія Кіценко.

На створення нашого закладу витратили понад 1 млн гривень. Якщо говорити про співвідношення коштів, то 50% – це гроші донорів і 50% – місцевий бюджет, – розповів директор КУ “Міський психіатричний диспансер” Олег Карпенчук. Також він зазначив, що сьогодні значну роль у фінансуванні витрат на персонал бере на себе місто Одеса, а не держава, і це дозволяє залучати провідних спеціалістів/ок.

Начальниця відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Одеській області Ганна Ліскова розповіла, як поліція взаємодіє з вразливими верствами населення:

зокрема, приділяє увагу співпраці з громадськими організаціями, навчанню поліцейських та збільшенню їхньої поінформованості про програми зменшення шкоди, лікування наркозалежності.

Ще один важливий компонент – це профілактика наркозалежності серед дітей і підлітків.

Якщо раніше запитання про психоактивні речовини нам ставили учні 6-7 класів, то тепер, під час візитів у школи, ми чуємо це від дітей, які навчаються у 4 класі! Тому звертаю увагу медіа на це та необхідність правильного висвітлення, – зазначила представниця патрульної поліції

Ілля Подолян, лікар-нарколог та президент БФ “Веселка” про ефективність програм зменшення шкоди:

Наші пацієнти – це люди, які багато разів лікувалися, але у них, на жаль, нічого не виходить. Тому ми даємо їм препарат – метадон чи бупренорфін. Підібравши правильно дозу, пацієнт не відчуває «ломки» і веде нормальне життя. Проте не думайте, що людина на ЗПТ відразу ж наступного дня  прийде у вигладженому костюмі, білій сорочці та галстуку. Це тривалий процес, але 80% наших пацієнтів вже працюють і самостійно себе забезпечують, – переконує лікар.

Питань до депутатки міськради Ірини Куценко було багато. Тож подальше  спілкування вирішено було продовжити в її громадській приймальні.

Учасники і учасниці прес-візиту фіксують кожне слово.

Стенди в закладі оформлені з урахуванням карантинних вимог.

Співробітниці сайту продовжують працювати за стандартним графіком.

І за залізними дверима може бути вихід з ситуації, яка видавалася безвихідною.

Тільки людина нашої професії забажає селфі з табличкою психіатричного диспансеру

Політична воля
Обіцяна зустріч з Іриною Куценко відбулася в її кабінеті на території Української федерації таїландського боксу мауй-тай.

Депутатка Одеської міської ради зазначила, що у рамках Міської цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу, гепатитам і наркоманії «Прискорена відповідь Одеса» виділено 65 млн грн на 4 роки.

Уповноважена від мера у питаннях ВІЛ/СНІДУ, туберкульозу, вірусних гепатитів, наркоманії розповіла, наскільки це було непросто.
Місцеві депутати звикли, що подібні заходи фінансують міжнародні донорські структури. Та я переконана, що саме місцева влада має виділяти кошти на здоров’я своєї громади, причому допомога має бути доступною всім категоріям населення. Найголовніше у нашій роботі – це бажання порятунку людей. І коли ЗМІ пишуть про такі ініціативи, вживаючи толерантну лексику, пояснюють користь від програм суспільству, тоді й депутатам буде легше прийняти необхідні рішення.

За результатами місцевих виборів і Геннадій Труханов (мер Одеси, за безпосередньої підтримки якого Одеса долучилася до ініціативи The Fast-Track Cities) і Ірина Куценко залишаються на своїх місцях.То залишається надія, що проекти зменшення шкоди будуть підтримуватись із місцевого бюджету і надалі.

 

Довідка Центру громадського здоров’я МОЗ України
Програми зменшення шкоди (ЗШ) спрямовані на запобігання поширенню ВІЛ і зниження шкоди, пов’язаної із вживанням психоактивних речовин, особливо ін’єкційних наркотиків. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Управління Організації Об’єднаних Націй з наркотиків і злочинності (ЮНОДК) і Об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) рекомендують впроваджувати програми зменшення шкоди як метод профілактики, лікування та догляду у зв’язку з ВІЛ для людей, які вживають ін’єкційні наркотики.
Ефективність програм зменшення шкоди доведено в усьому світі. Так, завдяки впровадженню перших таких програм у Швейцарії, Великобританії та Австралії вдалося знизити кількість нових випадків ВІЛ-інфекції серед людей, які вживають наркотики ін’єкційно, майже до нуля.

З 2008 р. в Україні таким чином вдалося більш ніж удвічі зменшити поширеність ВІЛ серед ЛВНІ — із 42% до близько 20% у 2015 р. Для порівняння: на Філіппінах, де програми зменшення шкоди практично не реалізують, поширеність ВІЛ серед людей, які вживають наркотики ін’єкційно, збільшилася з 1% в 2008 р. до 29% в 2015 р.

Матеріал створено за підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я», Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та проєкту PITCH.

Ірина Гамбарян
фото авторки

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *