Кому і як виплачуватимуть декретні у 2018-му

На декретні виплати у 2018 році можуть розраховувати вагітні, проте їх розмір залежатиме від статусу жінки та розміру її доходів.

Про це УНН повідомила провідний експерт соціальних і гендерних програм «Центру Разумкова» Ольга Пищуліна.

«У відповідності до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на отримання грошової виплати у зв’язку з вагітністю та пологами у 2018 році має кожна вагітна жінка, але розмір допомоги та порядок її отримання залежатиме від статусу жінки (чи працює жінка, вчиться, є приватним підприємцем, військовослужбовцем або безробітною) та від розміру її доходів», – зазначила вона.

Як уточнила експерт, для працюючих жінок законом передбачено виплати у розмірі 100% від середньої заробітної плати, які надаються одразу за весь період декретної відпустки. Сума декретних виплат залежить від двох показників: середньоденної зарплати і кількості календарних днів декретної відпустки.

«На жаль, бувають випадки, коли майбутня мама змушена перебувати в лікарні (на «збереженні» або у зв’язку з необхідністю лікування патології вагітності). У цьому випадку, у відповідності до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», видається лікарняний, на підставі якого здійснюється виплата допомоги з тимчасової непрацездатності, а не допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами», – зауважила Пищуліна.

Як додала вона, розмір виплат з тимчасової непрацездатності залежить від страхового стажу:

50% середньої зарплати – при страховому стажі до 3 років;

60% середньої зарплати – при страховому стажі 3-5 років;

70% середньої зарплати – при страховому стажі 5-8 років;

100% середньої зарплати – страховий стаж понад 8 років.

Допомога тим, хто навчається, – аспірантам, докторантам, студентам вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладів – призначається в розмірі місячної стипендії.

«У цьому випадку жінка самостійно вирішує, що вона буде отримувати: соціальну допомогу або стипендію», – пояснила провідний експерт соціальних і гендерних програм «Центру Разумкова».

Фізичні особи – підприємці отримують соціальну допомогу за умови сплати єдиного соціального внеску. Експерт звернула увагу на те, що до 1 січня 2016 року для отримання допомоги в зв’язку з вагітністю та пологами жінкам – приватним підприємцям треба було сплачувати ЄСВ за збільшеною ставкою.

«Жінки-підприємці не були застрахованими особами і, відповідно, не мали права на отримання лікарняних в період хвороби або в разі виходу у відпустку по вагітності та пологах. На сьогодні для отримання декретних виплат приватному підприємцю достатньо сплачувати ЄСВ і не мати заборгованості», – наголосила Пищуліна.

Непрацюючим жінкам у якості декретної допомоги сплачується 25% від прожиткового мінімуму (ПМ), встановленого для працездатної особи, що у 2018 році становить:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *