Українці-винахідники за кордоном: Олександр БЕЗРЕДКА

  

«Винахідником я вважаю людину,

яка знайшла нову комбінацію

уже відомих пристроїв

для найбільш економічного задоволення

людських потреб».

 Альберт ЕЙНШТЕЙН

 

Олександр Михайлович БЕЗРЕДКА – мікробіолог та імунолог, який запровадив термін «анафілактичний шок» і створив метод десенсибілізації, послідовник Іллі Мечникова.

 

Народився 27 березня (8 квітня) 1870 р. в Одесі. І там же 1892-го закінчив Новоросійський університет. Прагнучи займатися дослідницькою діяльністю, виїхав за кордон. 1897-го здобув освіту на медичному факультеті Паризького університету й до кінця життя працював у Франції.
Здобувши ступінь доктора, Олександр Безредка став асистентом, потім професором, а 1916-го – заступником директора Пастерівського інституту в Парижі. Разом із Іллею Мечниковим розробив метод вакцинації проти черевного тифу.
Олександр Михайлович зробив великий внесок у вивчення анафілаксії, запровадив термін «анафілактичний шок», досліджував роль нервової системи в розвитку цієї реакції організму, для запобігання якій створив метод десенсибілізації (метод Безредки), який застосовують і зараз. Приділяв особливу увагу дослідженню місцевого імунітету, зокрема відкрив спосіб місцевої імунізації, який широко використовують для профілактики низки інфекційних захворювань (зокрема у формі вакцинації проти тифу, дизентерії, холери, сибірської виразки, віспи, стрептококової та стафілококової інфекцій), вивчав механізми розвитку інфекцій в організмі, специфічність сприйнятливості різних клітин до мікробів, розробив учення про рецептивні клітини й антивіруси, виокремив і дослідив токсин черевнотифозної бактерії, вивчав лейкотоксини й антилейкоцитарну сироватку.
У Франції вченого шанували як видатного французького мікробіолога й імунолога.
Помер 28 лютого 1940 р. у Парижі.
*******************************************************

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *