«Таємниці Садгори» у рамках «Тижня туризму в Чернівцях»

24 вересня у рамках «Тижня туризму в Чернівцях» була проведена перша з семи запланованих екскурсій – «Таємниці Садгори». Дякуємо пану Дмитру Сірману за можливість побувати у цікавих локаціях Садгори.
Туристичний маршрут  «Таємниці Садгори» розробили історик Володимир Новак та дослідник Садгори Дмитро Сірман.

Автор муралу Олександр Сусленко.

Садгора /до 15.08.1944 Садагура; рум. Sădăgura; їд. סאדיגורא‎; пол. Sadagóra/ –  колишнє місто на Буковині, за 6 км на північ від Чернівців, засноване 1770 року. Нині Садгора включена до складу міста Чернівці.

А в самому центрі поселення 2001 року небайдужі місцеві мешканці встановили пам’ятний знак, який заповідає, що тут колись таки з’явиться пам’ятник на честь садогурської монети. На ньому буде панорама давньої Садгори: монетний двір, частина синагоги, краєвиди поселення… Кажуть, що хотілося цю ідею втілити давно, але …

Цікаво, що на пам’ятній срібній медалі, датованній 1774 р., і виготовленій з нагоди заснування масонської ложі в Молдавському князівстві, на реверсі зображена гірська вершина, яка піднімається з бурхливого моря, а над нею праворуч – грізні хмари, з яких б’ють блискавки. Зліва – гору освітлює теплими променями сонце. На аверсі медалі знаходимо зображення бюста барона Гартенберга. Гора на зворотному боці медалі означає власне Садгору – маєток барона і центр масонської ложі. Блискавки символізують зло і війни, а сонце і його промені – спокій і процвітання.

У центрі Садгори є багато старовинних будівель ще з кінця XVIII – початку XIX століття.

Ми розпочали екскурсію із центру Садгори. Далі йшли вулицею Івана Підкови до костелу Св. Архангела Михаїла, потім — до колишнього помешкання барона Мустяци. Ми були біля школи, у якій свого часу Омелян Попович був управителем. До речі, слова, які письменниця Софія Майданська взяла у назву свого роману («In te speravi. Сподіваюся на тебе»), були викарбувані на печатці барона Ґартенберґа. Потім ми пішли до старого цвинтаря і могили цадика…

 

Ми побували на християнському та єврейському кладовищах Садгори. Звернули увагу на дуже схожий на оригінальний пам’ятник Пієта «Скульптура Богоматері», розташований на християнському кладовищі в Садгорі.

Далі ми попрямували вулицею Галицького, де розташовується греко-католицька церква (одна із трьох у Чернівцях), а також ми бачили і православні церкви.

І вже в сутінках ми підійшли до Садгірської синагоги. Неймовірний запах лаванди, теплий осінній дощ, білий котик і гостинно відкриті двері синагоги…

Дякуємо за цікаву екскурсію пану Дмитру Сірману, організаторам і учасникам події. Садгора – прекрасне місто. Ми це теж побачили і бажаємо процвітання і удачі!

Більше фото з екскурсії за посиланням – «ТАЄМНИЦІ САДГОРИ»…

©Тетяна Спориніна,
фото автора і SergyiS

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *