Що очікує на українців у травні: тепла погода, підвищення цін на квитки, зростання мінімалки і закінчення АТО

У травні 2018 року синоптики прогнозують теплу і суху погоду, українці відпочиватимуть 10 днів, а в уряді прогнозують підвищення мінімальної зарплати і перерахунок субсидій. Сайт “Сегодня” зібрав головні зміни, які очікують українців в травні.

Старт Операції об’єднаних сил на Донбасі

30 квітня на Донбасі завершується Антитерористична операція, яка велася з квітня 2014 року, і починається так звана Операція об’єднаних сил. СБУ втрачає управління над АТО і передає кермо влади створеному Міноборони штабу Операції об’єднаних сил – саме він здійснюватиме контроль за лінією зіткнення і координувати управління бойовими частинами, задіяними на Донбасі.

Мирні жителі в прифронтовій зоні можуть переконатися, що зміна формату операції – це не просто зміна назви. Серед заходів, які можуть бути прийняті військовими на Донбасі – введення комендантської години, перевірки на блокпостах, огляд особистих речей, відключення телефонного зв’язку. Крім того, може бути обмежений допуск і переміщення людей в якихось районах; також якісь райони (наприклад, місця скупчення бойової техніки) можуть бути тимчасово перекриті для уникнення витоку інформації.

Додаткові вихідні

У травні на українців знову чекає багато вихідних. Міні-відпустка у громадян почався ще з 28 квітня і триватиме до 1 травня включно. Оскільки стандартний вихідний 1 травня припадає на вівторок, 30 квітня теж зробили неробочим днем, щоб українці могли відпочивати чотири дні поспіль. Але вихідний 30 квітня доведеться відпрацювати в суботу, 5 травня.

Додаткові вихідні будуть також 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який припадає на середу, і на Трійцю, в неділю 27 травня, тому вихідним буде ще і 28 травня. Таким чином, в травні українці відпочиватимуть 10 днів.

Крім того, робочі дні 5 і 8 травня будуть скорочені на 1 годину.

Можливе підвищення мінімалки

На початку квітня в Україні почали активно обговорювати підвищення мінімальної зарплати. З такою ініціативою виступив і сам президент України, надіславши електронного листа до Кабміну.

“У листі до Кабінету Міністрів і до Верховної Ради президент зазначив, що економічні тенденції України дозволяють говорити про те, що 3723 грн можуть бути не останнім підвищенням мінімальної заробітної плати 2018 року, і запропонував розглянути можливість підвищити мінімальну заробітну плату до 4 тисяч 100 гривень. Я абсолютно підтримую цю ідею і переконаний, що ми зобов’язані її реалізувати”, – зазначив віце-прем’єр України Павло Розенко.

Розенко також пояснив, що реальна картина підсумків економічної діяльності I кварталу буде ясна наприкінці квітня – на початку травня, і безпосередньо, саму мінімалку можуть підвищити вже в середині травня.

Подорожчання квитків на потяги

Після травневих свят можуть піднятися тарифи на пасажирські залізничні перевезення в Україні. Про це нещодавно розповів голова ПАТ “Укрзалізниця” Євген Кравцов на Українському інфраструктурному форумі в Києві.

 

“Ми пройшли узгодження на рівні профспілок. Отримали відповідь від ГРС і Мінекономіки. Зараз ми знаходимося на фінальній стадії з кількома міністерствами і я сподіваюся, що в травні ми зможемо говорити, що рішення прийнято і ми його введемо в дію. Напевно, після святкового періоду”, – зазначив Кравцов.

“Укрзалізниця” збиралася підвищити ціни на пасажирські залізничні перевезення ще з 1 квітня 2018 р. Планувалося збільшити вартість квитків на 10%, також подібне підвищення хочуть провести ще двічі цього року.

Безвіз з китайською провінцією Хайнань

У Міністерстві закордонних справ України нещодавно повідомили, що з 1 травня українці зможуть їздити до китайської провінції Хайнань без віз.

“Україна входить до переліку країн, громадяни яких можуть в’їжджати і перебувати на території провінції Китаю Хайнань без віз терміном до 30 днів”, – зазначили у відомстві.

Спрощений порядок в’їзду застосовуватиметься як для індивідуальних подорожей, так і для туристичних поїздок в рамках групових турів.

Перерахунок субсидій

У травні українці вже отримають субсидії з урахуванням перерахунку. У Міністерстві соціальної політики зазначили, що автоматичний перерахунок субсидій на основі доходів людей здійснюється двічі на рік – у травні і жовтні.

“Щороку в травні органи соціального захисту населення здійснюють призначення субсидії на новий період, відповідно, розраховуючи розмір допомоги на літній період, а в жовтні – на опалювальний сезон”, – сказано на сайті Міністерства соціальної політики.

При перерахунку субсидій враховуватимуться доходи українців за друге півріччя 2017 року.

Тепло і без затяжних злив

За даними синоптиків, в травні погода буде комфортною, сприятливою і теплою. Сайт Meteoprog повідомляє, що в травні буде тепло і сухо. Під кінець місяця стовпчики термометрів піднімуться до 28-30 градусів тепла. Дощі будуть досить інтенсивними, але короткочасними.

У перший тиждень місяця середня денна температура підніметься вище позначки 15 градусів тепла, але показник поступово збільшуватиметься до 20-25 градусів тепла. Вночі температура повітря буде близько 10-14 градусів тепла.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *