Чому українці затримуються на роботі допізна

Часто співробітники затримуються на роботі допізна. 40% опитаних українців йдуть з роботи пізніше кілька разів на тиждень. 27% працюють понаднормово кілька разів на місяць. Щодня затримуються 14% опитаних. Декілька разів на рік доводиться залишатися на роботі після закінчення робочого дня 6% працівників. Лише 13% респондентів ніколи не затримуються на роботі.

Існують як об’єктивні, так і суб’єктивні причини, чому українці не поспішають додому з роботи, пише hh.ua.

Об’єктивні причини

Найбільш очевидна – виробнича необхідність. Ви можете працювати над важливим проектом, роботу над яким необхідно закінчити до певного часу.

Крім того, часто причиною затримки на роботі є бонусна система оплати. Коли співробітник отримує бонус або відсоток тільки після виконання певного обсягу робіт.

Водночас багато співробітників працюють допізна, щоб вислужитися перед керівництвом і не втратити роботу.

Суб’єктивні причини

Одна з головних суб’єктивних причин – відмінність у біоритмах. У багатьох трудова активність починається після обіду, а пік її припадає на кінець робочого дня. Таким співробітникам, щоб показати результат, необхідно затримуватися на роботі.

Ще одна причина затримки на роботі – відсутність особистого простору в офісах типу open space. Там пізній вечір чи ранок – час, коли можна працювати, не відволікаючись на дзвінки, розмови і звук клавіатур колег. Водночас багато чого залежить від уміння концентруватися на задачах, розподіляти час, вибудовувати робочу комунікацію.

Часто співробітники, що бажають отримати підвищення, беруть на себе більше зобов’язань. Які без додаткових робочих годин не подужати.

Зворотній бік перепрацювань

У багатьох компаніях топ-менеджмент дотримується думки, що за понаднормову роботу співробітників потрібно штрафувати. Адже вони неефективно використовують робочий час та інші ресурси.

Такої ж думки психологи. Вони вважають, що перевантаження на роботі загрожує вигоранням і депресією. На багатьох підприємствах офіційно обмежують час доступу у виробничі приміщення, блокують електронні перепустки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *