Аліменти на батьків: коли стягуються і як виплачуються

У Міністерстві соціальної політики розповіли про можливе введення в Україні нового виду аліментів: коли дітьми виплачується щомісячна допомога старим батькам, про що пише Хвиля.

 В самому відомстві заявили, що всі випадки для подібних виплат прописані в українському законодавстві: «Обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків передбачена Конституцією України, а відповідний механізм встановлений Сімейним кодексом, який чітко вказує, що аліменти можливі виключно на підставі рішення суду».

У законодавстві перелічені випадки, при яких діти повинні виплачувати батькам аліменти: непрацездатність і потреба у матеріальній допомозі.

 

Якщо батьки були позбавлені батьківських прав, то їх необов’язково утримувати. Діти зобов’язані покривати додаткові витрати на батьків, у разі їх тяжкої хвороби, інвалідності, слабкості і безпорадності.

 У виняткових випадках суд може зобов’язати платити аліменти на строк не більше трьох років, а також встановити суму аліментів, залежно від добробуту сторін. Якщо батько важко хворий або має інвалідність, а дитина має достатній дохід, суд у певних випадках може зобов’язати її виплатити одноразову допомогу.
 Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатних батьків може обернутися штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин, або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до 2 років. 

При повторному порушенні передбачені громадські роботи на строк від 120 до 240 годин або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк від 2 до 3 років.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *