Свято української пісні:44 роки тому на Театральній площі Чернівців уперше лунали «Червона рута» й «Водограй»

Фото Галини Єреміци
Фото Галини Єреміци

Повернути час назад неможливо, та коли недільного ранку 14 вересня Світ­лана Кобевко-Юрченко – перша викона­виця «Червоної рути» у студентському ансамблі медичного інституту – заспіва­ла цю пісню на нашій улюбленій Тралці – багато хто поринув думками у той давній вже час, коли, завдяки телебаченню, «Червона рута» Володимира Івасюка миттєво вирвалася у світи і буквально перегорнула уявлення про українську пісню та українську естраду…

Вересневе пісенне свято у Чернів­цях – увосьме і трохи поновило спра­ведливість: за багатьох обставин саме на записі телевізійної програми 1970-го Світлані Кобевко-Юрченко співати не довелося.

Послухати українських пісень при­йшло цього разу не так вже й багато лю­дей, але це були справжні шанувальни­ки-ентузіасти. Вони співали разом з ар­тистами, пританцьовували під запальні ритми Володимира Івасюка, а старші жінки – власне ровесниці композитора, якому не випало досягти теперішнього віку – не приховували сліз.

Серед гостей свята було багато молоді – і радували своїм співом вихо­ванці різних музичних шкіл Чернівців та Чернівецької області. За честь вважають брати участь у цій пісенній імпрезі соліс­ти обласної філармонії і юні дарування Буковини.

Особливо тепло глядачі зустріли виступ співака Святослава Края, ке­рівника вокально-інструментальної студії «Водограй», який презентував прем’єру пісні «Стежина в мамину світ­лицю». Саме він нещодавно організував артистів у семиденний концертний тур «Гордімося, друзі, що ми українці» військовими шпиталями, де лікуються поранені в зоні АТО бійці.

Представників обласної та міської влади на святі не помічено, хоча й оголо­шено було, що воно проходить під егідою управління культури Чернівецької ОДА…

Завершилося пісенне дійство знову «Червоною рутою» у спільному вико­нанні всіх учасників. І скандуванням «Слава Україні!».

Галина ЄРЕМІЦА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *