Верховна рада схвалила проект закону про боротьбу з кнопкодавством: порушників штрафуватимуть на 85 тисяч

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про забезпечення особистого голосування народними депутатами України. Порушників пропонують карати штрафами до 85 тисяч гривень.

Відповідний законопроєкт на засіданні 29 жовтня підтримали 287 народних депутатів і 391 зареєстрованого у парламенті.

Проєкт закону пропонує встановити кримінальну відповідальність за неперсональне голосування депутатів у Раді. З парламентарів стягуватисуть штраф у розмірі від від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розслідування кнопкодавства парламентарями будуть здійснювати слідчі органи Державного бюро розслідувань.

У законопроєкті також пропонується, аби Апарат Ради здійснював відеозйомку засідань у такий спосіб, щоб потім можна було підтвердити або спростувати факт неособистого голосування нардепів.

Новина доповнюється… 

Кого з нардепів зловили за кнопкодавством?

На кнопкодавстві в Раді попалися вже 3 народні депутати. Серед них двоє нардепів-мажоритарників від “Слуги народу” Сергій Литвиненко і Олена Копанчук та позафракційний депутат і мажоритарник-самовисуванець з Донеччини Олександр Ковальов.

  • Першим кнопкодавив Ковальов. Нардепа зловили 10 вересня, коли той голосував замість іншого позафракційного мажоритарника з Донеччини – Максима Єфімова. Потім політик ще й погрожував журналістам і досі не вибачився перед народом України.
  • Другим зловили Литвиненка, який 3 вересня голосував за свого колегу Олександра Скічка.
  • Копанчук кнопкодавила у парламенті 11 вересня, голосуючи замість однопартійця В’ячеслава Рубльова.

До слова, Литвиненко і Копанчук вибачились за інцидент й пообіцяли віддати свою зарплату на благодійність у якості компенсації.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *