У «газовій» справі Юлії Тимошенко нарешті поставлено крапку

imagesВерховний Суд ухвалив рішення щодо газової справи:в діях Юлії Тимошенко немає складу злочину

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко отримав на руки рішення Верховного Суду України, ухвалене на спільному засіданні всіх палат:

– Верховний Суд у повному cкладі (42 судді) на своєму засіданні із застосуванням рішення Європейського суду з прав людини визнав нарешті те, що упродовж трьох років визнавали міжнародна та європейська спільнота, політики і правники: 2009 року Юлія Тимошенко жодних злочинів не вчиняла, – наголосив Сергій Власенко на брифінгу, демонструючи рішення ВСУ, підписане всіма суддями та ухвалене на підставі рішення Європейського суду з прав людини, який визнав незаконним арешт Юлії Тимошенко і встановив, що суддя Кіреєв, слухаючи справу Тимошенко, діяв усупереч закону, свавільно та упереджено.

За словами захисника, Верховний Суд України встановив, що Юлія Тимошенко, як прем’єр-міністр, діяла законно та не вчиняла жодного злочину під час укладання НАК «Нафтогаз України» та РАО «Газпром» газових контрактів. У  її діях не було навіть натяку на перевищення службових повноважень, а відтак газова справа закрита через відсутність не те що складу, а події злочину.

Захисник процитував рішення ВСУ, в якому зазначається, що «Кабінет міністрів України не наділений повноваженнями затверджувати директиви суб’єктам господарської діяльності на ведення переговорів і укладання контрактів. А тому видання Тимошенко Ю.В. директиви для делегації НАК «Нафтогаз України» щодо укладання контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-19 рр. не може розцінюватися як перевищення влади та службових повноважень. Виходячи з положень норм закону, Верховний Суд дійшов висновку про відсутність у даній кримінальній справі події злочину, передбаченої ст. 365 КК України».

За словами Сергія Власенка, рішення Верховного Суду зайвий раз підтвердило, що переслідування Тимошенко не мало під собою юридичних підстав, а було політично мотивованим:

– Нарешті поставлена жирна крапка в «газовій справі» Юлії Тимошенко. Підкреслюю, усім складом Верховного Суду України – і таким чином визнано, що все те, що відбувалося з Юлією Тимошенко упродовж трьох років, було нічим іншим, як політичними репресіями та політично мотивованою пропагандою з метою знищення основного опозиційного політика – Юлії Володимирівни Тимошенко, – наголосив Сергій Власенко.

Він також назвав пропагандою та брехнею заяви попереднього режиму про те, що Україна начебто платить найвищу в Європі ціну:

– Про жодну найвищу ціну ми говорити не можемо, – сказав захисник, додавши, що газові контракти, укладені 2009 року, були типовими для всіх країн Європи.

Колишній співдоповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) по Україні Ханне Северінсен наголосила, що рішення Верховного Суду України у так званій газовій справі проти Юлії Тимошенко є великою перемогою справедливості в Україні:

– Я вітаю рішення Верховного Суду України, згідно з яким з самого початку так звана газова справа проти Юлії Тимошенко була політично мотивованою і не мала нічого спільного з правосуддям та верховенством права. Тривалий час це було визнано  міжнародною спільнотою та міжнародними інституціями, такими як Данська Гельсінська Спілка (у доповідях), – сказала вона. – Після стількох років Верховний Суд України нарешті почав діяти як незалежна інституція. І зараз він виніс рішення, згідно з яким Юлія Тимошенко не вчиняла жодного злочину у справі, через яку вона несправедливо страждала такий тривалий час. Це є великою перемогою правосуддя в Україні. Я сподіваюся, що віднині в Україні пануватиме верховенство права та поважатимуться права людини. Ніхто більше не зазнає репресій через свої політичні погляди, – резюмувала Ханне Северінсен.

За матеріалами byut.com.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *