Круте піке Путіна

1344307

Світові засоби масової інформації вже тиждень обговорюють катастрофу малайзійського пасажирського літака над тією територією Донецької області, яка ще перебуває під контролем терористів. Озброєні представники так званої «Донецької Народної Республіки» заважають міжнародним експертам оглянути місце катастрофи, започаткувати розслідування цієї страшної трагедії. З’являються різні версії того, що там відбулося насправді, й до офіційного рішення міжнародної комісії всі вони активно обговорюються. Російська сторона від самого початку намагається перекласти вину за загибель лайнера на Україну. Натомість українські фахівці заявляють, що мають незаперечні докази вини «ополченців ДНР» і Росії, яка надала сепаратистам зенітний ракетний комплекс.

Серед цих доказів – запис переговорів сепаратистів, з якого випливає, що саме вони запустили зенітну ракету, яка збила літак. Мають українці й відеозаписи, де зенітний ракетний комплекс «Бук», який перебував на території, контрольованій сепаратистами, поспіхом виводиться в напрямку російського кордону і на ньому відсутня одна ракета. Наводяться ще й інші докази цієї версії. Дуже серйозні аргументи надають також американці, які точно зафіксували місце пуску ракети – саме з контрольованого сепаратистами району. Але дозволимо остаточні висновки робити висококваліфікованим фахівцям. А самі вдамося до елементарної логіки.

Ще юристи стародавнього Риму, починаючи розслідування злочину, ставили запитання: «Кому вигідно?». Поставимо його і ми. Вигідно збивати іноземний пасажирський літак над Донецькою областю українським військовим? Ні. До того ж вони в тому районі не мають відповідної зброї, бо сепаратисти  не мають військової авіації. Вигідно збивати російським військовим? Також ні: за такий злочин передбачена сувора відповідальність. А чи вигідно знищувати малайзійський лайнер сепаратистам? Зовсім ні. Проте саме тут є «але».

Неподалік від місця катастрофи сепаратисти оточили і притиснули до російського кордону українську бригаду. Все необхідне – їжу, воду, боєприпаси, медикаменти – наші бійці отримують повітряним шляхом. Доки є постачання, доти хлопці тримаються. А ворог прагне розбити їх якнайшвидше. Для знищення українських транспортних літаків росіяни передали сепаратистам зенітно-ракетний комплекс.

Ймовірно, екіпаж «Бука» переплутав малайзійський пасажирський літак з українським транспортником і збив його. Загинуло 298 громадян різних країн, серед них – 80 дітей. Реакція у світі була надзвичайно гострою. Захід вимагає від Путіна припинити підтримку терористів, а також видати винних у злочині. Росія ж вдалася до словесної еквілібристики, яку світ відмовляється сприймати. А сепаратисти тим часом знищують докази на місці катастрофи та займаються неприхованим мародерством: крадуть гроші й цінні речі загиблих пасажирів. Від уродженої тупості чи звичної безкарності роблять це навіть під прицілом телекамер, не розуміючи своєї відповідальності за один з найбільш мерзенних злочинів.

Світ нарешті побачив, кого озброює й підтримує Путін. Рейтинг російського президента в очах світової громадськості зірвався в круте піке. США, Велика Британія, Австралія й чимало інших країн почали розмовляти з ним жорстко і різко. Над Росією нависли нові  санкції, що серйозно загрожують економіці цієї країни.

Колись Путін літав на дельтаплані разом зі стерхами – рідкісними білими журавлями. А нині самостійно долітає до справжньої міжнародної ізоляції. Дарма сподівався на те, що й надалі буде руйнувати сучасну систему міжнародних відносин і грубо порушувати суверенітет інших країн. Не чіпав би Україну, не зазнав би справжньої ганьби.

Ігор БУРКУТ, політолог

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Круте піке Путіна”