«Фронт змін» – за зміну майбутнього

Арсеній Яценюк, лідер політичної партії «Фронт Змін», на початку тижня відвідав Чернівці. Він зустрівся з виборцями та провів прес-конференцію з представниками ЗМІ краю.

Ахметових серед «фронтовиків» немає

Його партія вперше пройде випробування виборами. Та наш земляк сподівається, що всі кандидати в депутати місцевих рад від «Фронту Змін» матимуть підтримку. Тим паче, що вони добре готуються до роботи. Партія розпочала проект «Школа влади». «Фронтівці» вчаться у Фінляндії, Польщі та Німеччині, а також – не святі горшки ліплять – у вінницького мера. За незначних ресурсів 28-річний міський голова значно поліпшив життя громади: реформував медичну галузь освітянську, інфраструктуру тощо. Тож Яценюк просто взяв пакет рішень його міської ради і роздав усім кандидатам у депутати.

Політична партія «Фронт Змін» іде на вибори до місцевих рад фактично за відкритими списками:

– Я висунув таку вимогу: усі, хто в списку, йдуть на мажоритарний округ. Ми єдині, хто так зробив. Але такий підхід одразу ж вирішив два питання. Якщо ти політик, то не повинен боятися виборця і не повинен ховатися за лідера. І одразу ж відпало бажання купувати номери у списку.

Місцеві вибори, за словами лідера партії, є для них тестом перед парламентськими. Крім того, їхнім завданням, як і всіх демократичних і проукраїнських сил, є формування реальної противаги Партії Регіонів. Наразі вже саме суспільство поставило запит на якісно інші політичні сили, які здатні будуть протистояти старій владі. Відтак у перспективі – 2015-ий, рік виборів Президента.

Прикметно, що кожний кандидат «Фронту змін» самостійно вестиме свою виборчу кампанію.

– У мене немає ахметових серед членів партії та інших олігархів, які володіють ресурсами. Тому від жовтня агітацію буде вести кожен кандидат. У нас партія, а не угруповання довкола одного лідера, – наголосив А. Яценюк.

Облрада владу віддала

– Для більшості українців їхнє майбутнє сіре, темне і безперспективне, – визнав наймолодший серед лідерів партій. (Утім, молодо, та не зелено!) – Але таке сумне майбутнє можна змінити.

Для цього, за словами Арсенія Яценюка, треба, щоби люди самі вирішували свою долю. Натомість, як відомо, територіальні громади в особі обласних рад віддали свої повноваження облдержадміністраціям. Однак лідер політичної партії «Фронт Змін» вважає, що територіальні громади самі здатні повернути свої повноваження, добровільно передані до ОДА.

Повноваження голів державних адміністрацій мають обмежуватися функціями контролю за дотриманням законів. Таку позицію Яценюк чітко висловив на вівторковій прес-конференції.

Він зазначив, що дискусія про відсутність в обласних рад повноважень є політично безграмотною. «Адже всі повноваження, які мають обласні державні адміністрації, отримані ними безпосередньо від облрад. Останні делегували ці повноваження добровільно на підставі статті 44 закону про місцеве самоврядування.

Цим законом облрадам надане право делегувати свої повноваження щодо бюджету, економіки, фінансів, екології, інфраструктури та багатьох інших питань обласним державним адміністраціям. Таким чином, територіальна громада через своїх депутатів самостійно відмовилася від своїх прав, передала всі повноваження людині, яку призначають з центру. А кажуть, що ці повноваження відібрали», – наголосив політик.

Як розповів Яценюк, в Івано-Франківську, де він побував перед приїздом до Чернівців, було аж три рішення облради, в результаті яких усі повноваження зосередилися в руках губернатора. Натомість, вивчаючи ситуацію в нашій області, він дізнався, що аналогічного рішення Чернівецька облрада не приймала.

«Що це означає? Тільки одне: якщо немає рішення про делегування повноважень від обласної ради до державної адміністрації, левова частка повноважень, які сьогодні має Чернівецька облдержадміністрація, незаконні. І всі рішення, які приймала обласна державна адміністрація, також незаконні», – підкреслив Арсеній Яценюк. Він наголосив також, що Чернівецька обласна рада має негайно створити виконавчий комітет, який займеться вирішенням нагальних проблем регіону.

Лідер партії пообіцяв, що направить депутатське звернення до Чернівецької ОДА з вимогою пояснити, на якій підставі нею виконуються повноваження, що їх за законом, має виконувати облрада.

Він також підкреслив, що реальне повернення повноважень обласним радам, які обираються жителями регіону, є першим завданням «Фронту Змін», яке партія вирішуватиме після перемоги на виборах: «Ми прагнемо повернення повноважень територіальним громадам силами місцевих депутатів, не чекаючи нікого з Києва, без змін до Конституції».

Щодо повноважень голови обласної державної адміністрації, який призначається з Києва, Арсеній Яценюк зазначив: «Нехай розповідає, як працює податкова, міліція, вся правоохоронна система, чому не розслідуються кримінальні справи, чому порушується закон і правопорядок, чому людина не може добитися справедливості в суді.

Губернатор має нести відповідальність за те, що з Києва не йде дотація, що центральний бюджет не фінансує важливі напрямки і підвищує тарифи. Це – завдання голови обласної адміністрації. Його функція – префект, і не більше. А територіальна громада сама розбереться: як поділити гроші, яку вулицю асфальтувати, яку школу побудувати», – підсумував лідер «Фронту Змін».

Починай з себе

Сьогоднішня влада обмежилася деклараціями про європейську інтеграцію. Поїздка до Брюсселя чомусь здійснюється через Москву. Хоча маршрут Київ-Брюссель значно коротший. Щодо перспектив України стати членом Євросоюзу, то вони, на думку Яценюка, дуже туманні й далекі. «Ми повинні відповідати критеріям Євросоюзу за демократією та стандартами життя», – підкреслив політик.

Далі він сказав: «І коли вже Партія Регіонів каже, що орієнтується на європейські цінності, то нехай використовує і європейський досвід. З чого, приміром, почали скорочувати витрати в Іспанії, Італії, Португалії, Німеччині, Франції та Великобританії?

Усі тамтешні уряди почали із себе. А в нас усе навпаки. Значно скоротили соціальні витрати, зате збільшили витрати на президента, прем‘єра, Верховну Раду. Це ж азійщина у найгіршій формі. Хоча зараз азіати на кілька порядків вище за нас і вони собі такого не дозволяють.

Оскільки ми вже витратили все, що тільки можна, треба дійсно скорочувати витрати. Але починати треба з себе, коханих.

Стосовно того, кого «ФЗ» підтримає на посаду мера, Яценюк не сказав, зберігши інтригу. Але наголосив: «Скажу не як лідер чи партійний діяч, а як Арсеній Яценюк, який народився у Чернівцях і прикипів до них душею. Кращого міста в Україні немає! А я проїхав усю країну. І в цьому заслуга чинного мера Федорука. Українського міста у кращому стані я не зустрічав. Це об’єктивна реалія».

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *