Чернівці в німецького туриста – збуджують фантазію

Ганс-Юрґен Гаймзьот, посол Федеративної республіки Німеччини в Україні нещодавно відвідав наше місто. Зокрема, в чернівецькому національному університеті він зустрівся із ректором вузу, а також прочитав доповідь для студентів та всіх зацікавлених на тему «Академічна свобода».

– Це місто має своє своєрідне обличчя, своє забарвлення, яким в Україні може похвалитися хіба що Одеса. У німецькомовному просторі із іменем Чернівців пов’язаний певний міф, який тепер наповнюється новим життям, – зауважив посол, згадуючи наш міжнародний поетичний фестиваль «Меридіан Черновіц».

– «Меридіан Черновіц» так само продовжує літературну традицію минулого, як це робите і ви у своєму університетському житті, – звернувся Ганс-Юрґен Гаймзьот до студентів та викладачів університету, порівнявши при цьому їх заклад із поетичним неологізмом «ґеданкендах», тобто – своєрідним дахом для думок, заповітною охоронною територією для них.

У своїй доповіді посол багато говорив про свободу та відповідальності, які є нерозривними одне від одного для сучасного європейця. Проте під час спілкування зі студентам та викладачами виринала і інші цікаві теми для дискусій, зокрема, Євро-2012.

– Німецькі громадяни люблять подорожувати. Тому Чемпіонат Європи сприятиме тому, що Україна стане ближчою для Німеччини.  Зокрема, нині у Німеччині куплено найбільше квитків з-поміж інших країн Європи на матчі Євро-2012, які відбудуться в Україні. Це, наприклад, у 4 рази більше, аніж в Англії, – зауважив посол.

 – Дуже багато німців погано уявляють, що таке Україна, – зізнався Ганс-Юрґен Гаймзьот. – Зокрема, я гадаю, що багато моїх співвітчизників не дуже добре уявляють, де справді знаходиться Донецьк.

Тому він порадив владі якнайактивніше розповсюджувати інформацію про своє місто у туристичних бюро (особливо львівськими), які співпрацюють з УЕФА. Адже Чернівці, поруч зі Львовом і Одесою, є тим містом, яке, за словами посла, найбільше збуджує фантазію в німецького туриста.

– Навіть якщо ця реклама не спрацює безпосередньо вже, я впевнений, що вона матиме наслідки на майбутнє!

А ще Ганс-Юрґен Гаймзьот зізнався, що подумує над тим, щоб відкрити у Чернівцях почесне консульство. Адже подібні консульства вже працюють в Донецьку, Харкові та Сімферополі.

…Вже наприкінці розмови,  повертаючись до теми лекції, хтось із викладачів факультету іноземних мов запитав посла:

– Як ви особисто, не кривлячи душею, оцінюєте академічну свободу в Україні?

– Добре питання… – відповів українською посол і задумався. – В принципі, я вважаю, що академічна свобода є – і це добре та важливо. Проте,  тим не менше, є також постійне намагання чинити вплив на університет…

Зокрема, пан посол зауважив, що українцям часто бракує відповідальності та гордості за свою професію.

– Чи то викладач університету, чи суддя, чи журналіст – кожна людина, будь-якої професії має відчувати відповідальність за свою професію, гордитися тим, що вона робить. Минулого тижня я розмовляв із міністром юстиції, і він сказав мені, зізнаючись, що за останні два роки, на його думку, не вдалося покращити ситуацію із корупцією у судах. І він вважає, що це пов’язано із тим, що судді не достатньо тісно розуміють свій зв’язок із професією, із тим, що вони роблять, тобто, їм бракує професійної гордості, щоби опиратися спокусі…

– Загалом, мені здається, що є позитивна динаміка розвитку країни. Наприклад, коли я думаю про те, що незабаром в жовтні цього року Україна знову буде у стані виборів, мені здається, що різні трюки із купівлею голосів – більше не спрацюють, що це вже – пройдений етап, – зауважив Ганс-Юрґен Гаймзьот. І, посміхнувшись, за мить додав:

– Але взагалі-то я невиправданий оптиміст…

Ігор КОНСТАНТИНЮК

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *