З’їв тістечко – потрапив до лікарні

Майже третині кондитерських підприємств Чернівецької області санстанція заборонила цього літа виробляти продукцію з кремом. Порушення, які виявили у цехах, відверто лякають: кондитери не миють руки, не прибирають і зберігають вироби не в холодильнику, а просто на столі.

Одна з головних вимог для кондитерських підприємств – наявність окремої кімнати для збивання кремів. Вона повинна бути ідеально чистою. Для цього тут встановлюють бактерицидну лампу, що знезаражує повітря.

– До складу практично всіх кремів входять сирі яєчні білки чи жовтки. Аби убезпечити споживачів від сальмонельозу та інших кишкових інфекцій, кондитери повинні дотримуватися правил обробки яєць. Перед вживанням оглянути їх через овоскоп, тричі промити, кожне яйце розбити в окрему посудину, щоби помітити будь-які пошкодження, – розповідає Наталя КЛИМЧУК, заступник головного лікаря з санітарно-гігієнічних питань облСЕС.
Чотири рази на рік спеціалісти обласної санепідемстанції проводять планові перевірки кондитерських цехів. Ще кілька перевірок здійснюють у разі скарг від населення. Крім цього, регулярно відбуваються вибіркові аналізи продукції.

– Цьогоріч на підприємствах були виявлені санітарно-гігієнічні порушення, небезпечні для споживачів кондитерських виробів з масляним та білковим кремом, – продовжує Наталя Ярославівна. – Працівники цехів не дотримувалися правил особистої гігієни, використовували у виробництві продукти сумнівної якості, порушували умови зберігання тістечок і тортів тощо. Цього року в кондитерських цехах відібрали для дослідження за мікробіологічними показниками 140 зразків кондитерських виробів. Чотири проби не відповідали вимогам. Ще чотири проби тістечок не пройшли дослідження за санітарно-хімічними показниками. Тому лише 19-м із 26 кондитерських підприємств області дозволено влітку виготовляти продукцію з кремом.

Аби убезпечитися від зараження, санепідеміологи радять не купувати продукцію у сумнівних виробників. Такими, зокрема, вважають продавців тортів на вулиці Комарова.

– Ми не знаємо, в яких умовах і ким ця продукція виготовлялася, – наголошує Наталя Климчук. – До того ж, у 32-градусну спеку торти весь день стоять на асфальті. Що відбувається із тим кремом?.. Він однозначно небезпечний для здоров’я! А покарати продавців ми не можемо, бо для складання протоколу потрібні паспортні дані. Продавці ж, як правило, паспортів при собі не мають.
Купуючи виріб із кремом, не варто відмовлятися від чеку. Адже саме він, у разі отруєння чи зараження кишковою паличкою, захистить права споживача і підтвердить вину чи то виробника продукції, чи її продавця.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *