Чому мешканцям вул. Харківської ніхто не пише?

Полковник страждав, що йому ніхто не пише. Пригадуєте відомий твір Маркеса? А от у мешканців вул. Харківської ситуація інша. Вони не отримують листи, бо їх просто нема куди класти. Поштові скриньки або в жахливому стані, або ж відсутні взагалі.

Проблема має дві сторони медалі. Згідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», відповідальність за неякісне та несвоєчасне доведення до споживачів аудіовізуальної інформації, неякісну і несвоєчасну доставку передплатних видань, їх пошкодження та ненадходження за передплатною адресою, інші недоліки в процесі розповсюдження інформаційної продукції несуть організації-розповсюджувачі.

Тож, розносячи поштову продукцію, листоноші не повинні вкладати газети та журнали у поламані скриньки. У такому випадку вони зобов’язані доставити кореспонденцію до будинку чи квартири. Якщо раптом до споживача не надійшло передплачене ним видання, то всі зауваження він має адресувати поштовим працівникам.

Якщо поштар і надалі нехтує своїм обов’язком, можна оскаржити його дії у відділі поштового зв’язку. Але, з іншого боку, Законом України «Про поштовий зв’язок» визначено, що придбання, встановлення і утримання в належному стані абонентських поштових скриньок – це справа власників житлових та адміністративних будинків. Як бачимо, два закони знівелювали відповідальність…

На запитання «хто ж винен?» Чернівецька дирекція УДППЗ «Укрпошта» повідомила, що встановлення поштових скриньок уже давно не входить до їхніх обов’язків. Мало того, «невиконання вимог щодо розміщення таких шаф (скриньок) звільняє оператора від відповідальності за доставку адресату поштових відправлень». Однак у такому разі поштар зобов’язаний повідомити користувачів про свою відмову від доставки пошти.

– Якщо скриньки поламані, то наші працівники пошту носити не будуть! – відповіли нам на «Укрпошті». – Тож шукайте відповідальних серед «балансоутримувачів» будинків.

У Чернівецькому КЖРЕПі № 6 знайшлася своя відповідь на проблему:

– Кожний мешканець зобов’язаний купувати скриньки, а встановити можуть наші працівники, але за окрему платню. Безкоштовно таку послугу надаємо тільки пенсіонерам та інвалідам, – пояснив головний інженер КЖРЕПу, Володимир ГОРЯІНОВ.

Одна поштова скринька коштує приблизно 90 грн. А «колективна» (наприклад, для під’їздів) –70-75 грн за секцію. Відповідно, ціна шестисекційної скриньки – 450 грн, а восьмисекційної – 600 грн.

Ніяких пільг на придбання поштових скриньок жодним Законом не передбачено. А ця проблема – ще один яскравий приклад патерналістських настроїв українців і хочеться, щоби хтось вирішував наші проблеми… Але тепер у нас демократія: вам потрібно – ви й робіть!

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *