Росія атакувала. Як заспокоїти дитину. Поради від психологів

 

Росія атакувала Україну. Сталося те, чого ми побоювалися, але до п’ятої ранку не вірили. Психологи наголошують: важливо поговорити з дітьми про те, що відбувається.

Свої поради сімейна та дитяча психологиня Катерина Гольцберг та дитяча психологиня Світлана Ройз написали в фейсбуці.

Важливо демонструвати спокій і надійність 

Дорослі мають поговорити з дітьми, про те, що відбувається, підкреслює сімейна та дитяча психологиня Катерина Гольцберг.

Водночас важливо зберігати спокій: «Нехай з дитиною говорить найбільш спокійна людина».

Дітям варто сказати, що ви відповідально ставитеся до ситуації та зробите все, щоби захистити себе та їх: “Армія на варті! Ми готові до відсічі!”.

За словами Гольцберг, якщо дитина дуже тривожиться, батьки мають підкріплювати свої слова про захист і безпеку обіймами.

Втім, це стосуються дітей до підліткового віку, адже підлітки можуть сприймати обійми, як слабкість. «А дорослий має демонструвати надійність і спокій», – підкреслює психологиня.

Вдома важливо обговорювати, так звану, «цивільну оборону», так само як і в закладах освіти.

Нагадаємо, оскільки в Україні введено воєнний стан, всі заклади освіти працюють дистанційно.

 

Правила для «цивільної оборони» від Катерини Гольцберг

  1. Слухаємо «старшого» – вчителя, батька, маму.
  2. Не сперечаємося, слідуємо за тим, хто зараз відповідальний за безпеку.
  3. Домовляємося з рідними про зв’язок на випадок втрати мобільного зв’язку. Де зустрічаємося, де можемо переховуватися.

Важливо говорити про взаємопідтримку 

Дитяча психологиня Світлана Ройз радить батькам насамперед, обійняти дітей, взяти за руку і сказати: «Зараз дуже складна ситуація. Нам важливо бути зібраними та допомагати один одному. Ми разом. Армія зараз робить усе можливе, щоб ми були у безпеці».

Психологиня переконана: дітям треба говорити, що, можливо, вони чутимуть страшні звуки і родині треба буде перейти у безпечніше місце.

Ройз радить запитати дітей, які речі вони хотіли б взяти з собою в такому разі. Нагадати, що зараз важливо робити те, що говорять батьки.

«Сказати, мені й самій страшно. Але я впевнена, що ми впораємося. І наша армія зараз нас боронить», – каже вона.

Що робити, щоб заспокоїти дитину? 

За словами Катерини Гольцберг, зараз будуть доречні обійми з дітьми, гумор, сумісні рутинні справи, квадратне дихання (вдихаємо-затримка дихання-видихаємо-затримка дихання).

«Комп’ютерні ігри зараз дозволяються! Пити теплі (не холодні, не гарячі!) напої, розповідати казки, історії, читати дітям вголос. Вмикати їм мультики та серіали, готувати та годувати смачненьким», – підкреслює вона.

За можливості Світлана Ройз радить пропонувати дитині порухатися, потягнутися, дихати «ніби дме на квітку.»

«Дати зону відповідальності, наприклад, стежити за своєю іграшкою», – каже вона.

Ройз наголошує: зараз з дітьми важливо міцно обійматися.

«Якщо дитину трясе (або ви бачите її страх) – можна попросити дитину, щоб дуже сильно стисла вашу руку, щосили. Нехай вас обійме, наче хоче проковтнути», – пише вона.

Якщо дитина маленька – тримайте животик до животика, як кенгуру і намагайтеся простукувати долонею спинку – один удар у секунду, пояснює психологиня.

Ройз також радить давати дітям грати в комп’ютерні ігри, поїти солодким чаєм, розмовляти з ними.  Якщо, наприклад, ваша дитина вміє заварювати чай – нехай собі його зробить, пояснює вона

Чудово, якщо вдасться дитину розсмішити, підкреслює вона.

Батькам, які з якихось причин перебувають не поруч з дитиною і не мають можливості робити зазначені кроки, Світлана Ройз радить записати відео для дітей, в якому сказати, що тим робити.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *