Яка вода – таке й здоров’я

До генетичної програми людської клітини, за даними вчених, закладено 120–130 років життя. Українці живуть лише половину з цього, а їхнє «здорове життя» складає ще менше – 55 років. Основна причина цього, попри несприятливу екологію, стреси, негативні звички, – недостатня якість питної води. Науковці продовжують вивчати воду – цю найбільш загадкову речовину на Землі. Понад 30 років її досліджує академік НАН України, академік-секретар Відділення хімії НАН України, директор Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А. В. Думанського НАН України Владислав ГОНЧАРУК.

Біотестування

– Як визначається токсичність води?

– Ми розробили принципово новий метод контролю якості води – за формулою крові: на цитогенетичному рівні визначаємо, як поводиться клітина в тій чи іншій воді. За зміною цієї формули можемо говорити про ступінь забруднення води та її токсичність. Тестування води на клітинному рівні організму я назвав біотестуванням. Працював над ним 25 років.

Спочатку ми проводили експерименти над організмами, які живуть у прісній воді. Поміщали контрольну групу рибок у водопровідну воду – вони одразу ж гинули, що означало надзвичайну токсичність води. Воду кип’ятили, відстоювали – рибки жили трохи довше. Спостерігали за рибками, що живуть у своїй воді, і тій, яку досліджуємо, тримаючи їх чотири доби без їжі. Потім відщипували від плавника, зябер мікроскопічну частинку, препарували і аналізували стан клітин. Зміни вражаючі…

Якщо вода хороша, клітини абсолютно однакового розміру. Якщо токсична – бачимо їх аномальну поведінку: вони починають неправильно ділитися, замість одного ядра в клітині помічаємо два або кілька маленьких – це характерна ознака генетичних змін. Фіксуємо і початок онкоутворень (коли клітина ділиться дуже швидко). Нам відомо, які пестициди та антибіотики спричиняють такі процеси.

– Як це позначається на людях?

– А чому такими численними стали випадки народження генетично неповноцінних дітей? Кажуть, спосіб життя. Та не спосіб життя, а вода, їжа і, звичайно ж, повітря. Домінуючий фактор у цьому переліку – водний. На відміну від овочів і фруктів, вирощених у ґрунті, навіть забрудненому, вода, яку п’ємо, всмоктується в організм, і всі розчинені в ній сполуки засвоюються одразу. Тому надзвичайно важливо не тоді досліджувати воду, коли людина захворіє, а на початковій стадії виявити, чи можна цю воду взагалі вживати..Якщо з’явилися зміни, потрібно швидко змінити воду, яку вживали.

Очищення до первозданного стану

– Саме це і наштовхнуло Вас на необхідність створювати нові держстандарти на воду?

– Так. Кілька років я присвятив цьому й увесь цей час намагався здолати перешкоди медиків. Відповідно до держстандартів, джерело водопостачання, звідки беремо воду для пиття, має бути 1-ї категорії. Тобто вода має бути настільки чиста, щоб її можна було пити без спеціальної обробки. Сьогодні таких джерел немає. Дніпро належить до 3–4 категорії (залежно від різних пір року).

А що таке 4-а категорія? Це – стічні води, 3-я – розбавлені стічні води. Я не маю на увазі лише Дніпро. І Рейн, і Амазонка – всі великі ріки світу забруднені. Але якщо іншої води немає, значить, треба отримувати питну воду із брудної води, але за обов’язкової умови використання найсучасніших технологій її очищення та сучасних методів контролю, про які говорив. Сьогодні можна з будь-якої води отримати високоякісну питну воду, але контроль її має бути на рівні біотесту.

– Чи є в Україні найсучасніші технології очищення води, про які ви кажете?

– Тепер уже є. Водоочисне устаткування «Вега» розроблено в нашому Інституті колоїдної хімії та хімії води ім. А. В. Думанського НАН України. Аналогів йому у світі немає. Деякі вчені, знайомі із цими установками, прозвали мене монополістом. Формально вони мають рацію. Хоча я лише вимагаю, щоб усі інші нас наздоганяли. Не розкриваю секретів наших підходів – вони всі запатентовані. Але хочу, щоб Україна від того, що вкладає в науку, отримувала хоч якийсь зиск. І це нормально, даремно ніхто нічого не віддає.

– Які процеси покладено в основу цієї технології?

– Коли я займався каталітичними процесами в Інституті фізичної хімії, вивів чимало принципово нових закономірностей хімічних реакцій. І винайшов спосіб, рівного якому досі немає у світі – фотокаталітичне окислення органічних сполук у воді. Для цього потрібні світло і певна речовина, що виступає в ролі каталізатора, скажімо, іони заліза. Якщо популярно: опромінюю воду, спрямовуючи світло, де є 2–3-валентне залізо, яке починає спалювати наявну органіку – вода очищається до первозданного стану.

Перший патент у цій галузі був мій. Потім з’явилися японські, французькі, американські… Колектив нашого інституту єдиний володіє цією технологією очищення води. Багато хто хоче повторити її, та ні в кого не виходить. У мене своя маленька, але дуже велика таємниця.

– Розкрийте хоч частинку її…

– Я дуже люблю Дніпро. І мене завжди дивувало те, що хоч би скільки нечистот виливалося в нього, річка знову очищується до такого стану, що в ній можна купатися і навіть використовувати воду для пиття. Почав досліджувати цей процес і зрозумів, що очищення відбувається тільки вдень – завдяки ультрафіолету. Але це повільний процес. Ми ж у понад мільйони разів, порівняно з природним середовищем, пришвидшили окислення органіки і «спалюємо» її за секунди – використовуючи в наших системах ультрафіолетову лампу. У природі все влаштовано настільки доцільно і розумно, що нам, ученим, потрібно лише зрозуміти, як ті чи інші процеси відбуваються. І якщо вдасться, то трохи пришвидшити їх.

Організм потребує живої води

– «Вега» вже працює?

– 2009-го у Борисполі перерізали стрічку на двох бюветах, подібних до київських, але не з підземною водою, а з водопровідною, обробленою за нашою технологією. Із 60 тисяч жителів Борисполя 20 тисяч уже мають доступ до цієї води. Вона не відповідає тим державним нормативам, які мала Україна. Вона в багато разів краща, бо відповідає новим стандартам.

– Вода якісніша, ніж у столичних бюветах?

– Річ не в тому. Вихідна вода там теж підземна, але забруднена, що й довели наші біотести. Наразі не йдеться про більш чи менш якісну воду. У Борисполі вода інша, ніж у Києві, бо інші солі в ній містяться. Основна ж вимога до води – відсутність токсичного і мутагенного впливу на клітини.

– Ви прихильник того, що сьогодні без шкоди для здоров’я ми можемо пити лише бюветну воду?

– І тільки її. Без доочищення. Я вважаю, що подавати підземну воду по трубах принципово неправильно, вона має бути живою. Саме тому найкращі якості має вода гірських річок. І саме тому виграє Фінляндія, Швеція та інші країни, де користуються нею. Це правильний природній принцип – усе, що рухається, живе. Так, до речі, і людина. Наш нормальний стан – це рух. Найвиразніша форма нормального стану води – її швидка течія. У криницях теж немає застояної води – там безперервний рух. І до організму має постійно надходити жива вода.

Править світом бізнес – і це біда

– Як ставитеся до можливості сплачувати за воду з бюветів?

– Категорично проти. Платити за воду, дану Природою?.. Хто і за які заслуги буде наживатися на ній? Прийдуть товстосуми до цієї води, і ми не зможемо її контролювати. Умова, яку я ставив голові міської ради, відкриваючи бювети, – безоплатність води! За цей час було чимало спроб приватизувати ці джерела питної води, бо ж насправді багато хто бачить не воду, а гроші, що витікають. У Борисполі бювети також безкоштовні.

– Які регіони України нині найбільш потерпають від неякісної води?

– Найчистіша вода – в Західній Україні, особливо у гірській місцевості. У Львові й Полтаві хороша підземна вода. Та водопровідна вода непридатна для пиття в усій країні. За моїми оцінками, щонайменше 90% населення України п’є неякісну воду, 33 млн. українців п’ють воду з басейну Дніпра – це гарантовано погана вода. Катастрофічно неякісна вода на Донеччині, Луганщині, Харківщині, Дніпропетровщині.

Щонайменше 90% населення України п’є неякісну воду

Вода має бути чистою хімічною речовиною, однак не дистильованою. Важливо також пам’ятати, що у воді обов’язково мають бути солі (кальцій, магній, натрій і калій), без яких обмінні процеси і в цілому життя людини неможливе. До речі, кальцій і магній засвоюються організмом лише з води, в розчинному вигляді.

Від води, насамперед, залежить здоров’я людини. Ми втратили воду, створену природою, яку мільйони років пили люди, і перейшли на техногенну водопровідну. У кращій ситуації опинилися сільські жителі, які п’ють воду з криниці, «настояну» на землі. Звичайно, є і колодязі з токсичною водою, але в місцевості, де немає виробництв і не вносяться добрива (із вмістом фосфору та азоту), вода в багато разів краща за водопровідну. Бо її фільтрує земля.

Моя пропозиція – негайно починати роботи з доочищення водопровідної води і використовувати будь-які джерела чистої води не для подачі в мережу, а для пиття.

– Сьогодні ми дедалі частіше віддаємо перевагу бутильованій воді. На вітчизняному ринку з’являється все більше її виробників. Якими показниками треба керуватися у виборі такої води?

– Досліджуючи більшість бутильованих вод, ми з’ясували, що практично всі вони, окрім «Моршинської», токсичні. «Моршинська» – абсолютно бездоганна з біологічної точки зору, вона відповідає всім критеріям корисної води. Такі ж критерії має і артезіанська вода, хоча, по суті, вони абсолютно різні. Але обидві відповідають головному критерію – нетоксичність на біологічному рівні. Усі інші спричиняють генетичні зміни.

– А як щодо газованої води?

– Газована вода кисла сама по собі, вона не питна. Її можна вживати хіба що в критичних умовах для збереження водного балансу, втамовуючи спрагу. Мінеральні води з високим вмістом солей (більш ніж 1 г дм3) теж не є питними, їх слід вживати як лікарський засіб – нетривалий час і саме тоді, коли це показано.

До речі, в торговельній мережі багато «Боржомі», яка втрачає свої лікувальні властивості впродовж кількох годин після того, як виходить із-під землі. Якби це було не так, люди з усього світу не їхали б у санаторії лікуватися водою.

– І все ж таки її продають…

– Бо це бізнес, який, на жаль, править світом…

– Не боїтеся, що вам закинуть лобіювання інтересів певних фірм-виробників?

– Для мене абсолютно не має значення, хто виробник, як і те, на якій глибині й звідки взято воду, що лягла в основу бутильованої. Головне, щоби вона не впливала негативно на біологічну складову організму. У кожного виробника свої технології. Але для того, щоби вода зберігалася, потрібно її консервувати. Консервантом же, як правило, виступає антибіотик, який не дає змоги розмножуватися мікрофлорі. Ось тому я виступаю за те, щоби питна вода була свіжою. Наші бювети проточні – вода не повинна застоюватися.

Пити воду треба свіжу і негазовану

– Владиславе Володимировичу, нові стандарти на водопровідну воду ви вже запропонували. Що тепер?

– Тепер намагатимуся робити все від мене залежне, щоб у державну програму «Питна вода України» до 2020 року було закладено пріоритети, про які говорили, – з доочищенням водопровідної технічної води до питної. Питну воду – 2–3 літри людина потребує щодня – не можна подавати у квартири через водогін. Людина повинна приходити до джерела якісної питної води і набирати необхідну їй кількість на сьогодні-завтра.

Зберіганню і транспортуванню питна вода не підлягає.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *