Як уникнути застуди в холодну пору року

Пізня осінь часто супроводжується занепадом сил і застудами. Для захисту пийте вітамінні напої,помірно загартовуйтеся та не переохолоджуйтеся.

Холодної пори важливо пити багато теплої, але не гарячої рідини. Особливо корисні настої шипшини, обліпихи, малини, вода з лимоном. Не варто сподіватися, що міцний алкоголь у великих кількостях забезпечить профілактику застуди. Він може навпаки ослабити організм і створити ілюзію зігрівання.

Дихати восени на вулиці слід через ніс, щоби повітря встигло зігрітися.

Теплий одяг на вулиці здатен захистити від холоду, але в приміщенні створює парниковий ефект. І знову вийшовши на вулицю, легко застудитися, бо спітніле тіло від холодного повітря охолоджується швидше. Заходячи до приміщення, знімайте верхній одяг або хоча б розстібніться. Пальто та куртки з плащової тканини розраховані на дощову погоду, а не для щоденного використання, оскільки теж створюють парниковий ефект.

Великі шанси захворіти, якщо сильно замерзли ноги. Подбайте про тепле взуття й вовняні шкарпетки.

Обов’язково мийте руки й знімайте у передпокої взуття, в якому прийшли з вулиці. Протирайте мобільний телефон і користуйтеся вологими серветками, якщо ви тримаєтеся за поручні в громадському транспорті без рукавичок. Рукавички теж слід прати регулярно.

І часто мийте взуття разом з підошвою.

***********************************************

За перших ознак застуди…

Ці природні засоби допоможуть вам самотужки впоратися із хворобою на початковій стадії, не шкодячи здоров’ю.

  1. 1. Розріжте велику свіжу цибулину і 3-5 хвилин дихайте її випарами 3-4 рази на день.
  2. 2. Розчавіть 100 г часнику, залийте 1 склянкою горілки і добре збовтайте.

1 краплю нанесіть на язик, потримайте в роті, а потім проковтніть. Повторюйте кілька разів на день 3-4 дні.

  1. Подрібніть лимон разом зі шкіркою і залийте рослинною олією. Змащуйте в носі кілька разів на дeнь. Можна протирати ясна до і після їжі, підошви й вушні раковини – на ніч.
  2. 4. Візьміть 1,5 л кип’яченої води, додайте 1 ст. ложку крупної солі, сік 1 лимона і 1 г аскорбінової кислоти. Добре розмішайте і випийте упродовж 1,5 години.
  3. 5. 1 лимон покладіть на 1 хвилину в гарячу воду, далі разом з цедрою пропустіть через м’ясорубку. Змішайте зі 100 г вершкового масла і 1-2 ст. ложками меду. Приймайте по 1 ст. ложці кожні 2-3 години. Зберігайте і використовуйте як звичайне масло.
  4. За високої температури змішайте до однорідної маси 2 щойно терті картоплини і 1 ст. ложку яблучного оцту. Нанесіть кашку на складену в кілька шарів тканину або марлю і прикладіть до чола. Через 2 години замініть на свіжу масу.
  5. 7. До 1 л свіжого пива додайте дрібку кориці, 3-4 бутони гвоздики й трохи лимонних кірок. Розітріть 3 яєчні жовтки з 2-4 ст. ложками цукру до піни. Влийте в цю масу гаряче пиво з прянощами і, помішуючи, поставте на вогонь, варіть до загустіння, але не кип’ятіть. Пийте по 1-1,5 склянки. Застуда мине буквально за день.
  6. 4 ст. ложки сухих ягід малини залийте 500 мл окропу, настоюйте 20 хв. Випийте на ніч 2 склянки за один прийом. Малиновим настоєм (10 ягід на склянку окропу) корисно полоскати запалене горло.
  7. 9. Щоб уберегтися від застуди і вірусів, слід щодня натирати зуби часником.
  8. 10. За перших ознак застуди підігрійте 100 мл кагору, додайте 1/4 ч. л чорного меленого перцю, 1 ч. л. меду, розмішайте і випийте теплим перед сном.

Народна медицина

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *