У програмі медгарантій задіяний 41 спецмедзаклад Чернівецької області

 

1 квітня стартувала перша в Україні Програма медичних гарантій – перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту. Договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на надання медичних послуг за цією програмою станом на 13 квітня підписали 1645 закладів спеціалізованої медичної допомоги. Із них 1581 – це комунальні установи, 61 – приватні і 3 – ФОПи. Гроші «підуть» за пацієнтом у поліклініки та спецзаклади. Про це йшлося під час  онлайнпресконференції, з якої й стала відома ситуація в області.

 

2-га ланка медреформи в цифрах:

*У Чернівецькій області 41 медзаклад спеціалізованої (вторинної і третинної) допомоги візьме участь у Програмі медгарантій.

* За цією програмою протягом року лікарні області отримають 1,01 млрд грн.

* В області підписані договори на 32 пакети пріоритетних послуг.

*12 лікарень області уклали договори на медичну допомогу під час пологів.

* 3 лікарні надаватимуть допомогу у складних неонатальних випадках

* 3 лікарні надаватимуть якісну меддопомогу у разі гострих інсультів.

* Одна – в разі гострих інфарктів. 

* У 13-ти лікарнях Буковини будуть проводити безоплатні дослідження на раннє виявлення раку.

Лікарні отримуватимуть гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту. Ефективні лікарні, які матимуть більше пацієнтів, зможуть збільшити своє фінансування за новою системою.

Приблизно у 40% медзакладів збільшився бюджет порівняно з минулорічним державним і місцевим фінансуванням. У 67% закладів бюджет за Програмою медичних гарантій більший, ніж за фінансування через медичну субвенцію.  

Програма медичних гарантій порівняно з медичною субвенцією збільшує фінансування на: – гемодіаліз; лікування інсульту та інфаркту; надання акушерської та неонатальної допомоги; онкологічне лікування.

Уперше виділено окремі кошти на паліатив (мобільний і стаціонарний) та медичну реабілітацію. 

На забезпечення Програми медгарантій спрямовано 70,4 млрд грн. Підписані контракти з усіма центрами екстреної медичної допомоги (в Україні їх 25), на оплату послуг яких передбачено близько 4,7 млрд грн.  

Щоби отримати доступ до безоплатних послуг, пацієнт повинен мати направлення від лікаря первинки (для цього потрібно укласти декларацію із сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром) або лікуючого лікаря.

Направлення не потрібне до гінеколога, психіатра, стоматолога та нарколога.

Екстрена медична допомога надається безоплатно кожному,незалежно від наявності декларації. 

Довідково:

Безоплатні медичні послуги доступні в лікарнях, що уклали договори із НСЗУ по кожній області можна знайти за посиланням: https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/smd-contracts

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “У програмі медгарантій задіяний 41 спецмедзаклад Чернівецької області”