І це не жарт: Програма медгарантій стартує 1 квітня

 

Гарантований пакет медичних послуг українці отримають уже за місяць. Обіцяють, що для хворих у медустановах він буде безкоштовним. Отже, про те, на що нам очікувати…

 

Другий етап медреформи. Схоже, що перший етап був доволі вдалим. Сподіваймося, що не загальмуємо й на другому. Зокрема, Чернівецька область готова до контрактування з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на 83%, себто саме стільки спеціалізованих медзакладів краю отримають від 1 квітня державні кошти за Програмою медичних гарантій. Про це йшлося під час наради з головними лікарями медустанов області та на брифінгу директорки Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Мар’яни ВОЗНИЦІ, яка нещодавно відвідала Буковину, та заступниці голови Чернівецької ОДА Наталії ГУСАК.

Прикметно, що у ІІ кварталі не передбачено державної субвенції на фінансування закладів спецмеддопомоги. Сподіваймося, що решта 17% наших медустанов ще встигнуть ускочити в останній вагон: наразі в області вже 95% спецмедзакладів перетворено на комунальні некомерційні підприємства, а 98% з них уже зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) і під’єднані до медичних інформаційних систем (МІС).

Що ж станеться у квітні? Принцип «гроші йдуть за пацієнтом» запрацює на всіх рівнях. Вітчизняна медицина назавжди відмовляється від фінансування койкомісць. Іншими словами, НСЗУ перераховуватиме кошти лікарням тільки за надані пацієнтам медпослуги. Адже саме так працює вже первинний рівень: послуги терапевтів, сімейних лікарів і педіатрів оплачує НСЗУ.

За словами експрем’єр-міністра Гончарука, якщо медзаклад не відповідатиме вимогам, то НСЗУ не укладе з ним договір і не фінансуватиме його. Відтак, гроші на утримання такої лікарні доведеться виділяти місцевій владі.

І ще я зрозуміла з відповідей директорки департаменту Мар’яни Возниці, що місцева влада разом з Нацслужбою здоров’я намагатимуться якось врятувати наш госпіталь ветеранів війни та інвалідів. Хоча останній проявив нерозторопність. Натомість збереження таких установ, як фізіотерапевтичне відділення на вул. Шептицького, де завжди повно чернівчан, – це вже проблема Чернівецької міської ради: рішення за нею, як і фінансування.   

Що містить гарантований пакет медичних послуг? Це – первинна допомога; екстрена; амбулаторно-поліклінічна, тобто послуга профільного лікаря, до якого спрямував сімейний лікар; стаціонарна; паліативна (обслуговування невиліковних хворих – знеболення, догляд за пацієнтом тощо); медична реабілітація; пологи; реімбурсація лікарських засобів («Доступні ліки»). 

Як наголошував Гончарук та підкреслювала пані Возниця, всі ці послуги гарантовано будуть безоплатними для громадян України, оскільки вони вже заплатили за них зі своїх податків. А щоби Програма медичних гарантій стартувала вчасно, всі регіони України мають забезпечити автономізацію та комп’ютеризацію своїх медустанов.

 

У державному бюджеті України на 2020 рік на фінансування програми медгарантій передбачено 72 млрд грн.

 

Хоча не всі медпослуги будуть безкоштовними. Платними залишаться  косметологія, масаж, а також стоматологія, крім екстрених випадків, тощо.

 

Якщо ж у лікарні натякнуть на оплату чи видадуть список того, що треба купити,  – телефонуйте на гарячу лінію НСЗУ 16-77
А якщо прийдете, скажімо, до хірурга без направлення сімейного лікаря, лікарня може виставити вам рахунок. Без направлення й безоплатно зможете піти до акушер-гінеколога, педіатра, психіатра, нарколога.
А тепер про головне – суми на лікування. А вони на диво малі й прирікають реформу на провал. І хоч вартість лікування оприлюднена нещодавно, українці як народ веселий вже склали анекдоти про це.
Анекдот:
Вірменське радіо запитують: чи можна вилікувати інфаркт за 16 тисяч гривень?
Вірменське радіо відповідає: можна, якщо сам пройде.
Саме так, на лікування інфаркту виділяється 16 тис. грн, а на інсульт – 19 тис. грн. Достатньо порівняти вартість консультацій у приватних клініках і наших комунальних некомерційних:  НСЗУ перераховує за консультацію фахового лікаря 49 грн (4942 грн за 100 людей), а приватники беруть по 300-600 грн і більше за одного. За операцію, проведену амбулаторно, закладу заплатять мнеше 500 грн за людину (48001 грн за 100 осіб). А ще у постанові уряду сказано, що екстрена допомога фінансуватиметься на суму 11161 грн на 100 осіб. Уявляєте собі екстрену допомогу за 111 грн? І це разом із догоспітальною допомогою і транспортуванням до лікарні!
Найщедрішою буде допомога дітям, передчасно народженим і народженим із хворобами – від 26087,72 до 98533,82 грн. На променеву терапію онкохворому виділяють 30327 грн, а на хіміотерапію – 17843 грн. За вилікуваний туберкульоз лікарня отримає 20663 грн.

Виглядає, що ліки не включені до жодного з тарифів. У Нацслужбі здоров’я кажуть, що лікарські препарати фінансуються за іншими програмами: вони нібито включені в «національний перелік». Інші ж ліки пацієнтам доведеться або купувати, або звертатися за фінансуванням до місцевих бюджетів. 
І мажорний акорд. Себто, насамкінець приємна новина: та навряд чи вона переважить попередню інформацію. Кошти на програму «Доступні ліки» збільшать удвічі, а від 1 квітня до цього переліку з 254 препаратів додадуть ще інсуліни. І, як пообіцяла ексміністерка охорони здоров’я п. Скалецька, грошей на них в областях не бракуватиме. Зрештою, побачимо…
Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *