Травами по хворобах

Буковинський фітотерапевт знає, як оздоровити націю

 10168438

Від підвищеного тиску глід і конюшина, а для зміцнення імунітету подорожник, ехінацея та збір карпатських трав. Фітотерапевт Василь ФУШТЕЙ розробив календар здоров’я та 50 оздоровчих чаїв для профілактики й лікування різних недуг.

 – Не відкриваю нічого нового, а лише нагадую, як і чим упродовж віків лікувалися наші пращури. Такі секрети здоров’я як раціональне харчування, короткі голодування та пости, очищення організму, лікування соками та продуктами бджільництва, були відомі їм ще з давніх-давен. Ми просто під носом маємо багатющу лікарську рослинну базу, грамотне використання якої може лікувати найнебезпечніші хвороби, – наголошує Віктор Васильович. – Зокрема, в нас на Буковині росте близько 200 лікарських рослин. А до української фармакопеї занесено лише… 10! Це означає, що офіційно ми маємо право використовувати 20-ту частину від природних можливостей, що дав цій землі Бог.

Вивчаючи впродовж багатьох років цілющі властивості трав, колишній лікар-анестезіолог розробив понад 50 лікарських фітопрепаратів. Але, щоби зареєструвати простий фітозбір з п’яти трав і отримати ліцензію на його виготовлення, потрібна сила-силенна коштів.

– Я маю цілу колекцію фіточаїв і спиртових настоянок із витяжкою соку рослин, за допомоги яких удається підтримувати в нормі рівень інсуліну в діабетиків і тиск у гіпертоніків, лікувати ендемічні та серцево-судинні захворювання, – запевняє Віктор Фуштей. – Зокрема, на Буковині кожна третя дитина має порушення функцій щитовидної залози. Але мало хто знає, що діткам треба давати чаї з чорної горобини та шипшини, багаті на дефіцитний і такий потрібний для дитячого організму йод.

Якось до фітотерапевта звернувся чоловік зі скаргами на задишку, аритмію, підвищений артеріальний тиск. Як з’ясувалося, він зовсім не надавав значення дотриманню питного режиму, вживав мало води й не зважав на її якість. Тому гемограма показала, що кров у пацієнта густа, еритроцити ушкоджені, а це, в свою чергу, негативно позначається на роботі серця і стану судин.

– Я порадив хворому щодня вживати структуровану або талу воду. Її параметри схожі з параметрами внутрішньоклітинної рідини (від’ємно-окисний потенціал, оптимальний РН –лужно-кислотний баланс, низька молекулярність), тож вона легко проникає до клітин, очищаючи їх, добре розчиняє й постачає корисні речовини, нормалізує густину крові тощо, – пояснює Віктор Васильович. – За кілька днів вживання такої води у хворого значно поліпшилося самопочуття, нормалізувалися серцевий ритм та рівень артеріального тиску. Пацієнт почав також пити чай з квітів глоду (по одній склянці тричі на день), який значно поліпшує стан серцевої системи кардіологічних хворих.

Людям, схильним до серцево-судинних захворювань, потрібно регулярно вживати поліненасичені жирні кислоти омега-3, що містяться у нерафінованих оліях, особливо  олії льону, та риб’ячому жирі, та фітопрепарати гінкго білоби.

Ще академік Чазов, один з колишніх мінстрів охорони здоров’я СРСР, говорив про гостру потребу селенізації населення. До прикладу, у Фінляндії селен у вигляді біодобавок вживає все населення країни. Саме це стало одним із чинників збільшення тривалості життя фінів. Ми, українці, маємо надзвичайно багатий на вміст селену продукт – бджолині обніжки (квітковий пилок). В одній столовій ложці міститься 600 одиниць цього мікроелемента, тоді як профілактична доза становить усього 100 одиниць. Чемпіоном за вмістом селену є також бразильський горіх, який сьогодні можна придбати на багатьох українських ринках: у 100 г міститься 2700 мг селену.

Влітку Віктор Фуштей рекомендує своїм пацієнтам їсти чорниці й заморожувати якомога більше ягід на зиму.

– Ця ягода є унікальним антиоксидантом, вона захищає клітини від ушкодження вільними радикалами, сприяє поліпшенню роботи мозку, відновленню зору, нормалізації процесів травлення, гальмує процеси старіння, – наголошує фітотерапевт. – Чорниця має бути щодня в раціоні людей у свіжому, сушеному, мороженому чи зацукрованому (варення) вигляді.

Віктор Васильович жодним чином не заперечує традиційної медицини, проте переконаний: фітотерапія повинна йти з нею в парі. Тоді вдасться запобігти більшості недуг і оздоровити всю націю.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *