Що таке планування сім’ї?

Бесіду про актуальне та інтимне веде Тетяна КОЗИР, лікар-гінеколог, тренер програми благодійного фонду «Нова сім’я» з питань репродуктивного здоров’я та планування сім’ї, спеціаліст СНІД-центру.

MTMuMDUuMjAxMy05OjQ3NTAwNg==2601

Протягом кількох десятиліть проблеми регулювання народжуваності вирішувалися у нас за умов широкої доступності штучних абортів і вкрай обмеженого застосування сучасних методів контрацепції. Наразі вже існує сучасна модель планування сім’ї, ґрунтована на застосуванні сучасних методів контрацепції.

Планування сім’ї – це комплекс заходів, спрямованих на зниження захворюваності й збереження здоров’я жінок і дітей, а також  на сприяння подружжям у вирішенні наступних завдань:

*запобігання небажаним вагітностям;

*регулювання інтервалів між вагітностями;

*народження бажаної кількості дітей;

*сприяння нормальному проходженню вагітності та народженню здорового малюка.

Такі завдання вирішуються в комплексі наступних засобів:

*підбирання належних протизаплідних засобів;

*лікування безплідності;

*лікування не виношування.
У процесі планування сім’ї визначення віку жінки, сприятливого для народження дитини, має велике значення.

Жінки, що народжують до 20 років, становлять групу ризику з огляду на ймовірність виникнення ускладнень у період вагітності, пологів і після пологів.

Коли народжує жінка після 35 років, зростає ризик народження дитини із генетичними відхиленнями (скажімо, з синдромом Дауна).
Планування сім’ї грає велику роль і у зниженні материнської смертності, однією з причин якої є нелегальні штучні аборти. Незважаючи на доступність аборту в умовах медичної установи, бувають ситуації, коли жінки, особливо молоденькі дівчата, вдаються до нелегального переривання вагітності. І це дуже часто наносить непоправної шкоди репродуктивному здоров’ю жінки.

Дослідження показали: коли у жінки, молодшої за 16 років, перша вагітність закінчилася абортом, то у подальшому високий процент невдалих наступних вагітностей (мимовільні викидні, передчасні пологи).
Здоров’я дітей та дитяча смертність так само тісно пов’язані з віком матері та інтервалами між народженням дітей. Смертність серед дітей, народжених із інтервалом менше одного року, удвічі вища, у народжених з інтервалом у два чи більше років.

Контрацепція – це метод запобігання вагітності у жінок репродуктивного віку. Наразі існують такі методи контрацепції:
*традиційні (бар’єрні, хімічні, біологічні, перерваний статевий акт);

*сучасні (гормональна контрацепція, внутрішньо маткова контрацепція);

* незворотна контрацепція – хірургічна стерилізація (перев’язка маткових труб).

Обираючи метод контрацепції, слід враховувати вік жінки, особливості статевого життя, наявність гінекологічних та соматичних захворювань. Підбірати його слід з лікарем. Якщо ж небажана вагітність все ж таки настала, то аборт в умовах стаціонару тягне на порядок менше ускладнень, порівняно з нелегальним.
Для правильного планування сім’ї жінці необхідно постійно перебувати під лікарським наглядом і консультуватися з фахівцями. Самостійний підбір контрацептивів найчастіше призводить до їхньої невисокої ефективності.

Алла ЧУЖИНСЬКА, «Версії»

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *