Розтерти з цукром і розлити в банки: цілющі властивості калини

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Калина – найдивовижніше рослина: лікувальними властивостями володіють і кора, і квіти, і плоди, і гілочки. Завдяки своїй корисності і цілющості, калина є відомим народним засобом для зцілення від численних захворювань, а також знаменитим інгредієнтом косметичних засобів.

Калина ягода містить вітамін С в 2 рази більше, а солі заліза в 5 раз більше, ніж цитрусові. У складі калини присутні вітаміни А, Е.

Народна медицина широко використовує лікувальні властивості цієї рослини. Пропонуємо кілька рецептів приготування народних засобів.

Калина ягода лікувальні властивості:

При атеросклерозі, коліті, гастриті, виразці , простудних захворюваннях, гіпертонії допомагає настій ягід калини.

При кашлі, простудах, набряклості потрібно з’їдати плоди калини, які зварені в меді.

При лишаях, шкірних висипах, фурункулах корисний сік з листочків калини. Прийом: всередину – три рази на добу по чверті склянки соку, зовнішньо – намазувати цим соком хворі місця шкірних покривів.

При гастритах зі зниженою кислотністю, а також менструаціях, що супроводжуються болями, рекомендується вживання настою калини (квітки).

При ангіні допоможе відвар, приготований з калини (плоди, квітки).

При хронічних запорах слід вживати свіжі плоди рослини.

Лікувальні властивості мають і молоді паростки калини (з нирками). Народна медицина рекомендує їх вживати при діатезі. Пагони рослини викладають в ємність (на три чверті її обсягу), заливають водою. Ємність з калиною ставлять у духовку на маленький вогонь. Після закінчення трьох – чотирьох годин проводиться проціджування та розлив кошти в пляшки з темного скла. Для зберігання відвару потрібно прохолода. Прийом: три рази на день по 1 ч. л. Схема пиття протягом дня: перший раз – у ранковий час за дві години до прийому їжі, другий – через дві години після обіду, третій – через 1 годину 30 хв. після вечері. Допускається невелика подслащивание кошти. У період проходження лікувального курсу дітям не можна давати щось кисле або солоне.

Калина ягода чудодійну силу при лікуванні вугрів і зашлакованому шкіри обличчя. Для цього необхідно частіше намазувати на обличчя сік калини.

При набряклості, гіпертонічної хвороби, схильності до істерії вживають

; – відвар, приготований з 1 ст. л. калини і однієї склянки кип’яченої води. Калину потрібно варити на маленькому вогні протягом 30 хвилин, охолодити протягом 10 хвилин, зцідити і долити воду до початкового рівня. Прийом: по 1 – 2 ст. л. 3-4 рази на добу після прийому їжі,

– настій: 2 ст. л. подрібнених ягід калини заливаються гарячою водою і варяться на маленькому вогні близько 15 хвилин. Настій остуджують і зціджує. Прийом: третю частину склянки 3-4 рази на добу.

При невротичних захворюваннях добре допомагає наступний засіб: у ємність кладеться 1 ст. л. размельченной кори (сухий), наливається один стакан води, кора вариться близько 30 хвилин, зціджується. Прийом відвару: щоденно 3-4 рази по третій частині склянки після прийому їжі.

Лікувальні властивості калини допомагають успішно зціляти пацієнтів із захворюваннями легенево-дихальної системи:

– При пневмонії, бронхітах пацієнти приймають плоди, які протягом 6 – 7 годин настоюються на гарячому меду.

– При простудних захворюваннях, лихоманці, сильному кашлі, зриві голосу і як потогінний засіб: 1 ст. л. плодів калини заливається одним стаканом кип’яченої води, потім цей склад слід тепло укутати і дати настоятися. Після закінчення 2-3 годин додається мед. Прийом: 4 – 5 разів на день по третій частині стакана.

– При простудних захворюваннях, задуха, кашлі: в ємність кладеться 1 ст. л. размельченной кори (сухий), наливається один стакан води, кора вариться в протягом 10 хвилин, закутується і настоюється. Після закінчення двох годин кора зціджує і віддаляється. Прийом настою: 3 рази на день по одній столовій ложці.

При молочниці потрібно калиновий сік прокип’ятити з медом і квітками шипшини, а потім отриманим засобом обробити ротову порожнину.

; Калина ягода допомагає і при онкології молочної залози – роблять припарки з плодів калини.

Калиновий сік вживають з медом у співвідношенні 1 : 1. Прийом: три рази на день.

При рясних менструаціях або супроводжуються болями, при маткових кровотечах, а також при кровотечах з носа або з причини геморою: в ємність з 4 ч. л. размельченной кори наливається 1 ст. води, кора вариться близько 30 хвилин, зціджується. У ємність з відваром вода доливається до початкового рівня. Прийом: три рази на день до їди по одній столовій ложці.

При внутрішніх кровотечах слід виготовити наступну настоянку: в ємність з 4 ст. л. кори наливається 0,2 л 70%-спирту. Для отримання настою засіб ставиться в темне місце на 10 днів. Прийом: 2 рази на день по 1 ст. л.

При гастритах (знижена кислотність) можна використовувати кілька цілющих засобів:

– одна ст. л. калини (квітки) заливається склянкою кип’яченої води, квітки варяться протягом 2 – 3 хвилин в ємності з кришкою, зціджують. Прийом відвару: 3 рази на день по одній ст. л.;

– одна ст. л. калини (квітки) заливається склянкою кип’яченої води, залишити настоюватися на 30 хвилин, зцідити. Прийом настою: 3 рази на день по 1 склянці.

При появі вугрів, екземи, лишаїв потрібно наносити калиновий сік на уражені ділянки шкіри. Для прийому всередину готують спеціальний настій: в ємність з стовченими ягодами калини наливають кип’ячену воду в співвідношенні 1 – 2 ст. л. ягід на одну склянку води. Прийом настою: по півсклянки 4 рази на день.

Чаї, приготовлені з калини, зміцнюють, заспокоюють і оздоровлюють організм: в ємність з 1 ст. л. ягід калини наливають один стакан кип’яченої води, дають 1 – 2 години настоятися і зціджують. Прийом: 2 рази на день по півсклянки настою.

При лихоманці, кашлі потрібно в ємність з 1 ст. л. плодів калини налити один стакан кип’яченої води, помістити в тепло, дати настоятися. Після закінчення 2-х годин настій можна приймати, додавши за смаком мед. Прийом теплого настою: 4-5 разів на день по третій частині склянки до їди.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *