Профілактика гіпертонічної хвороби

tisk04
26 червня студенти Буковинського державного медичного університету разом із доцентом кафедри внутрішньої медицини М.В. Патратій, кандидатом медичних наук провели акцію з вимірювання артеріального тиску та надання інформації пацієнтам з артеріальною гіпертензією.

tisk01

tisk05

За статистикою від підвищеного тиску страждає третина українців, але насправді таких людей набагато більше. Понад 50% всіх випадків смерті від серцево-судинних захворювань в Україні припадає на артеріальну гіпертензію, а точніше, на її ускладнення: в першу чергу це інфаркт міокарда та інсульт.
Підвищення артеріального тиску примушує серце працювати з більшим навантаженням через підвищений загальний периферичний судинний опір для забезпечення нормальної циркуляції крові у кровоносних судинах великого кола кровообігу.
Нормальний кров’яний тиск у стані спокою знаходиться в межах 100-139 мм рт.ст. систолічного тиску (верхнє значення) і 60-89 мм рт.ст. діастолічного тиску (нижнє значення). Високий кров’яний тиск наявний, якщо він постійно перебуває на рівні 140/90 мм рт.ст. або вище.

tisk02

tisk03

Первинна профілактика гіпертонії
Для здорових людей, які поки не зіткнулися з хворобою, потрібно первинна профілактика.
У неї включаються:
• Помірні регулярні фізичні навантаження. Відмовтеся від малорухливого способу життя, але стежте, щоб навантаження були розумними. В іншому випадку ви досягнете зворотного ефекту.
• Відмовтеся від шкідливих звичок – куріння та зловживання алкоголем. Гіпертонія і куріння – це дорога до інсульту.
• Контролюйте стрес. Хоча зовсім уникнути стресу неможливо, але можна не допустити, щоб він став хронічним. Підтримуйте душевну рівновагу – це хороша профілактика гіпертонії.
• Вживання солі повинно бути не більше неповної чайної ложки в день. Більша кількість збільшує навантаження на судини.
• Відмовтеся від тваринних жирів. Поступово замініть у своєму раціоні сири, ковбаси, вершкове масло і сало продуктами рослинного походження та нежирної рибою. Віддавайте перевагу знежиреним молочним продуктам, які дадуть вашому організму кальцій, але не піднімуть рівень холестерину в крові.
Перш за все, потрібно звернути увагу на свій спосіб життя і внести в нього корективи, якщо він може викликати гіпертонію.

Тетяна Стрільчик, “Версії”,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *