Повінь і підтоплення – золота пора для комарів

Велика повенева вода потроху сходить, але залишаються підтоплені підвали і стоячі калюжі. Такої пори відзначається надзвичайна активність комарів. Людина, що потрапила у «сферу їхньої уваги», може за хвилину отримати 60-100 укусів. Окрім неприємних відчуттів, комарині укуси несуть масу інфекцій, аж до малярії, та різні алергічні прояви.

Комарі атакують звечора

Захищатися від укусів комарів треба як у приміщенні, так і поза ним. Вечірньої пори вдягайтеся так, щоби одяг прикривав більшу частину тіла. Шкіру, що залишається відкритою, слід змащувати репелентами у вигляді кремів, лосьйонів, спиртових розчинів, аерозолів, які дозволені для застосування. Репеленти наносять на шкіру тонким шаром, уникаючи попадання на слизові оболонки. Ними ж можна просочувати одяг. Тривалість дії репелентів залежить від навколишньої температури та вологості: коли жарко й сиро – 30-50 хвилин, за помірної погоди – до 3-4 годин. За роботи в польових умовах репелентами користуватися особливо доцільно.

Не тримайте репеленти на шкірі цілодобово. Знімають їх водою з милом, не застосовуючи губки чи віхті. Якщо репелент потрапив на слизову оболонку, негайно змийте його провареною, але не гарячою водою чи слабким розчином чаю. Не використовуйте репеленти при подряпаній або хворій шкірі.

Сонце сіло – до оселі!

Приміщення, де ви перебуваєте, повинно бути недосяжним для комарів. Двері й вікна закриваються спеціальними сітками. У тропічних країнах спати рекомендується ще й під спеціальним пологом, краї якого мають бути ретельно заправлені під матрац.

Якщо до помешкання все ж таки залетіли комарі, їх знищують механічно або аерозольними інсектицидами. Житлові приміщення рекомендується щодня ввечері обробляти аерозолем, який містить синтетичні піретроїди. Через 20-30 хв після нанесення інсектициду приміщення слід провітрити, не знімаючи захисних сіток з вікон і дверей.

Доцільно також обробити інсектицидами та репелентами пологи, сітки на дверях та вікнах (незалежно від наявності кондиціонерів).

Можна використовувати також електрофумігатори та антимоскітні спіралі.

Олександр СВІТЛИЧНИЙ, головний державний санітарний лікар Чернівецької області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *