Очищена сперма ВІЛ-інфікованого – здорові нащадки

Хворих менше?

Понад 166 тис. ВІЛ-інфікованих від початку 2010 року зареєстровано в Україні. З них 11 тис. хворі на СНІД. На диспансерному обліку – 105 тис. людей. Нових випадків інфікувань – понад 20 тис. Це на 1 тис. менше, ніж 2008 року.

На Буковині на диспансерному обліку перебуває 532 хворих. Серед них – 106 з діагнозом СНІД. За останні 3 місяці зареєстровано 26 нових випадків зараження ВІЛ. 17 з них – люди, інфіковані статевим шляхом, 4 – ін’єкційним. 5 дітей народилися від інфікованих матерів.

Статевий шлях і досі є головним шляхом зараження.

Не гайте часу!

– Темпи нових випадків захворювання, у порівнянні з минулими роками, зменшились на 2%. До того ж, удалося зареєструвати невелике, але обнадійливе зменшення смертності від СНІДу. Причина цьому – ретровірусна терапія, – говорить Юрій ЛЕСЮК, головний лікар Чернівецького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

За 2009 рік у Чернівецькій області від СНІДу померло 6 осіб. Більшість ВІЛ-інфікованих помирають не від СНІДу, а від передозування наркотиків, цирозу печінки, туберкульозу. Усе залежить від того, наскільки вчасно людина звернеться до лікаря.

«…Це може статися з ким завгодно, тільки не зі мною» – помилкова думка!

– 95% ліків для ВІЛ-інфікованих буковинців закуповує за кошти державного бюджету. Цього року ціни на препарати знижені. Це дозволяє збільшити кількість курсів.

Курс лікування коштує від 1 тис. до 3,5 тис. грн на рік. Смертність серед тих, хто отримує ретровірусну терапію, складає 1%. І ця смертність не завжди пов’язана з клінічними проявами, а, наприклад, з форс-мажорними обставинами, – говорить пан Юрій.

Медик повинен знати…

Безпека медичного працівника під час надання ВІЛ-інфікованому допомоги залежить від власного професіоналізму.

Медики, в яких при контакті з ВІЛ-інфікованими сталася «аварія» – порвалися рукавички, вкололися голкою – повинні не пізніше 3-х днів звернутися до Центру «СНІД», де вони зможуть пройти профілактичний курс.

Зумисне інфікування

Кілька років тому в Чернівцях був випадок, коли жінка, яка надавала сексуальні послуги за гроші, зумисне інфікувала своїх клієнтів ВІЛ. Цю жінку засудили до 5 років ув’язнення. У місцях позбавлення волі вона й померла.

Нині, згідно з Кримінальним Кодексом України, за зумисне інфікування ВІЛ/СНІД передбачено 6 років позбавлення волі.

На одного виявленого хворого зі статусом ВІЛ припадає 5 людей, які не знають, що вони інфіковані.

Центрифугування сперми

Нині в Ужгороді, за підтримки ЛЖВ, використовується метод центрифугування сперми, який дозволяє ВІЛ-негативній жінці бути заплідненою спермою свого ВІЛ-позитивного чоловіка.

У Чернівцях є випадки реєстрації шлюбів ВІЛ-позитивного партнера з ВІЛ-негативним. На жаль, у більшості випадків, якщо партнери не користуються презервативами, здоровий партнер інфікується.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *