Обережно: ліки, добавки та харчі бувають несумісними

Ось деякі з найбільш шкідливих несумісних комбінацій речовин:

Статини і грейпфрутовий сік. Ліки групи статинів зазвичай призначають для запобігання серцевим нападам та інсультам.  А грейпфрутовий сік уповільнює розпад статинів в організмі, затримуючи їх у крові, що збільшує ризик побічних ефектів.

Варфарин і зелені листові овочі. Препарат використовують для профілактики і лікування згустків крові. Однак він погано контактує з вітаміном K, відтак зелені листові овочі і зелений чай, а також добавки з вітаміном К зменшують ефективність варфарину, оскільки прискорюють видалення ліків з організму і підвищують ризик інсульту або глибокого тромбозу вен. 

Антидепресанти та ібупрофен. Антидепресант циталопрам у комбінації з протизапальними знеболювальними (ібупрофен), можуть призвести до внутрішньої кровотечі, яка проявляється темними випорожненнями, судомами в шлунку, відчуттям втоми, кров’ю в блювоті і слабкістю або запамороченням.

Метронідазол і алкоголь. Препарат зазвичай призначають при стоматологічних інфекціях. Але у поєднанні з алкоголем метронідазол призводить до сильної нудоти і блювоти. Варто почекати до двох днів, щоби речовина остаточно вийшла з організму.

Добавки кальцію та інші препарати також можуть впливати на те, як організм сприймає ліки. До них належать засоби для профілактики малярії, деякі антибіотики та препарати, що використовують для лікування малоактивної щитовидної залози. Щоб уникнути взаємодії несумісних ліків і добавок рекомендується почекати від двох до шести годин між прийомом кальцію і препаратів. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *