Найдорожчий у світі лік: 850 тис. доларів за дозу

Препарат  «Luxturna» перебрав на себе титул найдорожчого у світі медичного препарату з усіх, що колись вироблялися й продавалися. Перед цим найдорожчим вважався генетичний препарат від раку крові, який коштував 474 тис. доларів за дозу.

Утім, коштувати це диво мало ще дорожче. Компанія «Spark Therapeutics», що розробила препарат, планувала продавати його по мільйонові доларів за дозу. І це виправдано, адже препарат, як висловлюються «просунуті» науковці, «інноваційний».  Головне питання – від чого ж лікує препарат, що коштує таких неймовірних грошей? «Luxturna» має запобігати спадковій сліпоті. Саме спадковій, адже препарат вносить зміни в генетику хворого. Це найсучасніший й насправді діючий напрям у нинішній медицині – генотерапія.

Після того, як розробники ліків оголосили ціну на них в мільйон за дозу, страховики почали скаржитися, що такої суми не витримає бюджет жодної страхової компанії. Лобісти домоглися  свого: ціну довелося знизити на 15%. Та навіть з урахуванням цього «Luxturna» все одно залишається найдорожчим ліком у світі.

Нагадаємо, лише у Штатах на спадкову сліпоту страждають 2 тис. осіб.
Найгірше у цій ситуації те, що рано чи пізно страхові компанії змушені будуть оплачувати цей препарат. Та щойно це почнеться, як виробники, відчувши можливість наживи, задеруть ціни ще вище.
fishki.net

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *