Материнська захворюваність – наслідок нездоров’я цілого покоління

Щороку в Україні від екстрагенітальних хвороб гине біля 50 вагітних жінок і породіль. І кількість таких недуг зростає, а кількість здорових людей поступово зменшується…  Проблеми захворюваності матерів розкриває Лія НІКІФОР, обласний акушер-гінеколог, кандидат медичних наук

Оперували, аби врятувати нове життя

– Кількість смертей матерів і новонароджених – це рейтингові показники будь-якої країни. Чим більше розвинуте суспільство, тим менші такі цифри.

Наприклад, у США та Німеччині помирає лише 5 жінок на 100 тис. народжених живими дітей. В Україні цей сумний показник становить 15 жінок на рік.

Щоправда, торік на 100 тис. дітей померло 25 жінок. 40% з них – через пандемію грипу. Жінки помирали від ускладнень. На Буковині загинули 3 жінки. У двох випадках, аби врятувати дітей, були проведені кесареві розтини жінкам, які помирали. Це був перший в Україні досвід, коли оперували жінок для врятування дітей, – розповідає Лія Василівна.

Народжу, щоби купити коня…

– На жаль, рівень санітарної культури нашого населення досить низький. І це негативно впливає на здоров’я жінок.

Загалом, нині спостерігається кілька категорій жінок. Найкраще працювати з тими, яким біля 30 років. Вони свідомо ставляться до своєї вагітності і, незважаючи на вік, переважно народжують самі. Далі – молоді дівчата, які рано виходять заміж й у 18-20 народжують. Такими опікуються батьки.

На жаль, є й такі, що народжують задля обіцяних урядом виплат. У мене консультувалася жінка, яка говорила, що народить дитину, отримає за неї гроші і… купить коня.

Багато й таких, які просто недбало ставляться до свого здоров’я.

– Як змусити жінку берегти себе?

– Думаю, коли медицина стане страховою, людина сама нестиме відповідальність за своє здоров’я. Бо коли не виконуватиме приписи лікарів, буде страждати не тільки фізично, а й матеріально. Нині ж у нашої медицини немає таких важелів, які б змусили людину відповідати за свої дії.

– З яких причин гинуть породіллі?

– Найпоширеніша в усьому світі причина – екстрагенітальна патологія, яка не пов’язана з ускладненнями вагітності, або з’являються до вагітності. Це кровотечі, вади серця, захворювання нирок, цукровий діабет, гіпертонія. Жінок з такими хворобами стає все більше! Адже нині народжує покоління, яке народилося і зростало після Чорнобильської катастрофи.

Уже кілька років ми виходжуємо дітей від 500 грамів. Такі діти – ще одне хворе покоління. Тож, у загальному індекс здоров’я населення знижується.

20 років тому перинатальна смертність на Буковині, коли діти народжуються мертвими або помирають протягом тижня після пологів, складала до 30 дітей на 1000 новонароджених. Нині – близько 9.

– Чи впливають на жіночу смертність аборти?

– На жаль, досі жінки помирають від ускладнень, які виникають після аборту. Але на Буковині найвищий показник використання контрацептивів, тож і найменший показник кількості абортів серед інших областей.
На жаль, в Україні трапляються смерті жінок від кримінальних абортів. Сама я вже понад 13 років не роблю абортів своїм пацієнткам.

Допомога вагітній – допомога лікарю

Для того, щоби було якомога менше смертей, система охорони здоров’я матерів і дітей повинна весь час удосконалюватися. Тому для зручності та ефективнішого лікування медична служба побудована таким чином: є установи, які надають пологову допомогу другого і третього рівнів. До другого рівня належать центральні районні лікарні, до 3-го – перший і другий пологовий будинки в Чернівцях.

Система ефективна тоді, коли жінки без ускладнень народжують на 2-му рівні, а жінки із хворобами направляються на 3-й рівень.

2007 року на базі діагностичного центру ми створили унікальну в Україні структуру – Обласний центр антенатальної охорони плоду. Там налаштована потужна лабораторна та діагностична база для консультації вагітних. Будь-яка жінка з села може приїхати, обстежитись лабораторно, зробити УЗД. Далі, якщо в неї виявляють відхилення, то направляють її до висококваліфікованих спеціалістів на консультацію. Своєчасна діагностика дозволяє направити жінку на потрібний рівень.

– Як ви ставитесь до кесарева розтину?

– Показник кесарева розтину, рекомендований ВООЗ, складає 15%. На Буковині він дещо перевищений за рахунок показів з боку плоду (гіпоксія плоду), оскільки відповідальність лікарів за народження хворої дитини дуже велика. Рішення про кесарів розтин завжди приймає консиліум з трьох лікарів. Ми сподіваємося знизити цей показник за рахунок жінок, які вже перенесли кесарів розтин, але можуть народжувати самі. В Європі після кесарева розтину 70% жінок народжують самі. Пологи з рубцем на матці вже стали практикою в клінічних пологових будинках.

У Бразилії 80% пологів відбуваються за допомогою кесарева розтину, у Німеччині в деяких клініках – 40%. В Україні – 16%, і їхня кількість постійно зростає.

Крім того, в пологопомічних закладах області впроваджують сучасні перинатальні технології. Зокрема за допомоги «USAID» (допомоги американського народу) реалізується проект «Здоров’я матері та дитини». Він направлений на те, щоб якомога менше втручатися в пологи медикаментозно, щоб у вагітної була психологічна підтримка в допологовому, пологовому й післяпологовому періодах. Для цього ввели партнерські пологи, які користуються успіхом. До речі, після такого впровадження поменшало скарг на медперсонал і пологи проходять легше.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *