Мандарини: кому їх не можна їсти

Мандарини полюбляють практично усі. Ці помаранчеві кульки асоціюються зі спогадами дитинства, коли на новорічні-різдвяні свята батьки дарували дітям подарунки, де поряд із цукерками чільне місце посідали мандарини, пише «Народна правда».

Нині цей цитрус продається цілий рік. Але є в нього плюси й мінуси.

Мандарин – найдавніший плід, батьківщиною якого вважається Південно-Східна Азія, зокрема Китай. У стародавньому Китаї ці маленькі сонечка були доступні лише заможним людям.

В сучасному світі головними постачальниками мандаринів стали Марокко, Іспанія, Італія, Аргентина. Широко поширює їх Грузія.

Характерною особливістю мандарина, як і цілого сімейства цитрусових, є вміст величезної кількості вітаміну С – аскорбінової кислоти. До того ж, мандарини надзвичайно багаті на пектинові речовини, ефірні олії, глікозиди, мінеральні солі, вітаміни D, К, В1, В2. Важливий чинник: присутність у мандарині лимонної кислоти не дозволяє з’явитися в ньому нітратам й іншим шкідливим компонентам.

Безумовно, найголовнішою корисною властивістю чудесного помаранчевого фрукта є його здатність компенсувати нестачу вітамінів восени та взимку. При застудах, коли підвищується температура тіла, мандарин чудово тамує спрагу, а вітамін С в ньому дозволяє організмові боротися з недугою.

Завдяки фітонцидним властивостям, цей цитрус вбиває мікроби, що важливо для грибкової профілактики нігтів. Крім того, мандарин протидіє набрякам, заслоям крові та слизу в дихальній системі через значний вміст синефрину – фенолікової амінокислоти.

Застереження: мандарин протипоказаний людям, які страждають на виразкову хворобу шлунку і дванадцятипалої кишки, не рекомендується хворим на гастрит із підвищеною кислотністю, адже мандарини досить сильно подразнюють слизову оболонку шлунка і кишечнику. Споживання мандаринів може шкодити людям із будь-якими захворюваннями нирок.

І все ж мандарин – це сонячний фрукт! Його яскравий помаранчевий колір, активний аромат чудово покращує настрій і заспокоює нервову систему. Мандариновий сік — прекрасний антидепресант. А шкірка цього цитруса містить навіть більше корисних речовин, аніж м’якоть.

Люди зазвичай викидають шкірку, але вона надзвичайно багата на пектинові речовини, ефірну олію, органічні кислоти, флаваноїди. Її можна використовувати у приготуванні мандаринових настоянок або цукатів. Щоправда, є деякі застереження. Наприклад, часто виробники при вирощуванні обробляють мандарини хімікатами, які накопичуються у шкірці. Іноді фрукти натирають спеціальним воском, щоби надати їм глянцевого вигляду, тож таку шкірку не можна їсти.

Користь і шкода мандаринів вивчаються постійно. Недавно японські дослідники дійшли висновку, що мандарини значно знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, запобігають атеросклерозу, перешкоджають відкладенню холестерину на стінках судин. Вітамін D, що міститься у плоді, надзвичайно корисний для вагітних жінок і маленьких дітей. На еластичність судин позитивно впливає присутній у мандарині вітамін К.

Застереження: не можна забувати, що цей цитрус протипоказаний людям, схильним до розвитку алергійних захворювань.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *