Майбутнє сім’ї можна й треба планувати

387142

Ви ще не готові стати мамою, та хочете зберегти здоров’я, щоби стати нею в майбутньому? Саме час дізнатися більше про контрацепцію. Хоча про неї наче всі й знають, але, як показує статистика, близько 40% жінок з тих, що користуються нею, все ж таки вагітніють. У чому ж проблема?

Спробуємо розібратися в цьому разом з Тетяною КОЗАР, лікарем-гінекологом, тренером програми благодійного фонду «Нова сім’я» з питань репродуктивного здоров’я та планування сім’ї, спеціалістом СНІД-центру.

Перш за все слід наголосити на актуальності цієї теми, – каже п.Тетяна. – Ми, лікарі, намагаємося «достукатися» до кожного в цьому важливому питанні. Бо навіть у нас на Буковині, за кращого, порівняно із загальноукраїнським, показника, лише за 2013 рік  зроблено 2770 абортів. Це означає, що 12% жінок репродуктивного віку перервали небажану вагітність у такий нецивілізований спосіб.

*Особливо турбують аборти в неповнолітніх: 2,2% від загальної кількості абортів (61) зроблено дівчатам від 15 до 18 років. Тобто, дівчатка починають статеве життя, жодного разу не відвідавши дитячого гінеколога, без відвертого спілкування з батьками і практично без жодної інформованості!

Саме тому на Буковині ще у квітні запущений проект «Майбутнє варто планувати», спрямований на збереження репродуктивного здоров’я жінки через навчання методів контрацепції. Дієвими виявилася зустрічі з населенням у міському парку, коли жінок і сімейні пари консультували, давали рекомендації, та роздавали їм літературу про контрацепцію.

*Варто зазначити, що нинішні молоді сім’ї набагато відкритіші до такої розмови, ніж попередні покоління, і не соромляться запитувати про те, що їх турбує.

Існує – і доволі поширена – думка, що контрацепція – це погано. Хоча насправді – все, навпаки. Бо саме контрацепція дає молодим людям безпечне статеве життя.

0-800-50-27-57: Всеукраїнська інформаційна лінія з питань репродуктивного здоров’я та планування сім’ї працює в робочі дні від 9.00 до 18.00. Дзвінки зі стаціонарних і мобільних телефонів на території України безкоштовні.

*Існує багато безпечних та ефективних методів контрацепції. Їх часто називають ще методами планування сім’ї. Серед найвідоміших – презервативи, комбіновані оральні контрацептиви, протизаплідні пігулки прогестагенового ряду (ПТП), сперміциди (креми, гелі, губки, свічки, вагінальні таблетки). А ще ж існує невідкладна контрацепція, гормональний пластир, вагінальне кільце, ін’єкційні контрацептиви, внутрішньоматкові. Дехто користується так званими природними методами, серед яких – календарний, коли загрозу завагітнення становить середина циклу, та лактаційної аменореї (під час годування грудьми). Має своїх прихильників і добровільна жіноча або чоловіча стерилізація. Усі описані засоби довели свою безпечність та ефективність і вдало застосовуються в усьому світі.

Ефективність кожного методу контрацепції пов’язана із дотриманням правил її використання.

Небажана вагітність може наставати:

* при незахищеному статевому акті (навіть, якщо це її перший статевий акт);

* при перерваному статевому акті;

* під час статевого акту в період менструації;

*при годуванні грудьми;

* при неправильному використанні будь-якого протизаплідного засобу.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *