Люди проти комарів: виживуть пристосовані

Доброго дня, шановна редакціє! Я живу в Садгорі. Під час повені наш підвал затопило і нині там «господарюють» комарі. У мене двоє маленьких діток, тож доводиться щоночі вмикати фумігатори. Лікарі порадили зробити в підвалі дезінсекцію. Але сусідка сказала, що засоби від комарів отруйні. Та й сама я помітила, що діти стали погано засинати. Розкажіть, як правильно користуватися засобами від комарів і чи безпечні вони для здоров’я, адже отрута – вона ж для усього живого отрута?
Алла Іванівна, Чернівці

Зареєстрованих засобів – одиниці

Аби розібратися в розмаїтті спреїв, гелів, кремів, фумігаторів, які рятують від комарів, звернулися до заступника головного лікаря Чернівецької ОблСЕС Наталії ГОПКО:

– Справді, для запобігання інфекційним хворобам, зокрема, малярії, ми рекомендуємо використовувати захисні засоби, занесені до реєстру Мінздоров’я. Застосовувати препарати треба лише відповідно до інструкції, яка має бути написана українською або російською мовами.

– Але таких засобів у переліку – одиниці…

– Так, але про це мало хто знає. Тому обов’язково треба цікавитися висновком санітарно-гігієнічної експертизи і реєстраційним посвідченням на засіб. Про це теж має бути написано в інструкції. Щоправда, нині можна знайти на прилавках дієві засоби з інструкцією, але не внесені до реєстру МОЗ.

– Чи можна використовувати фумігатори впродовж усієї ночі, як це роблять наші люди? Чи не шкодить це здоров’ю?

– Фумігатор діє тільки увімкненим. Особисто знаю людей, у яких фумігатори працюють 24 години на добу. Щодо побічних ефектів, то можливі токсичні отруєння чи алергічні реакції, але, на щастя, в нашій області подібних випадків не зафіксовано. Зрозуміло, що придбаваючи підробку, ризик отруїтися збільшуєте в рази.

– Як проводити дезінсекцію підвалів, під’їздів, де скупчуються комарі?

– Цим повинні займатися ЖРЕПи, адже мешканці платять їм за ці послуги.

Інсектициди – отруйні речовини для знищення паразитів.

Репеленти – засоби, що відлякують комарів та інших комах.

Фумігатор – прилад для розпилювання отруйних речовин від комах.

Китай підробляє усе

Як відрізнити справжні інсектициди від підробних, розповідає Надія КУТИНІНА, головний спеціаліст управління захисту прав споживачів:

– Найперше, купувати інсектициди, до речі, як і засоби від бліх для тварин чи від колорадських жуків, треба лише в магазинах, бо на ринках повно підробок. Не женіться за дешевими препаратами: ціна підробки менша майже вдвічі, але ж здоров’я дорожче!

– Чи існують певні зовнішні ознаки підробки?

– Як і на будь-якому товарі, на упаковці повинні зазначатися відомості про споживчі властивості, термін придатності та виробника засобу. Коли написано тільки «Зроблено в Україні» або «Made in Chine», це – підробка, бо повинна бути точна адреса. Викинути раджу також засоби, в інструкціях до яких є граматичні помилки. В інструкції ОБОВ’ЯЗКОВО повинні також зазначатися застереження до використання. І, насамкінець, уже звична порада: вимагайте і зберігайте товарний чек.

Ефективний = небезпечний

Перш ніж засоби від комарів потрапляють у продаж, їх досліджують у київському Інституті екогігієни й токсикології. Лабораторія прикладної токсикології визначає ступінь їхньої ефективності та безпеки для людей. Керівник лабораторії Сергій Світлий в інтерв’ю «Gazeta.ua» розповів, що не всі засоби дієві й безпечні, як і не завжди правдиві написи на упаковках.

– Виробники, наприклад, рекомендують вмикати фумігатор на всю ніч. Я раджу – не більше ніж на 2 год, – говорить п. Світлий. – Бо коли отрута вбиває живу істоту, значить, вона в будь-якому випадку шкідлива. Натомість у Росії, скажімо, фумігатори рекомендують тримати увімкненими цілодобово. У ньому швидше закінчиться рідина – і ви підете купувати нову.

Виробникам аби продати!

Засоби від комарів бувають двох видів: ті, що комах відлякують, і ті, що вбивають. Засоби, що вбивають, більш небезпечні для людей, надто коли не дотримуватися інструкцій. Якщо засіб радять використовувати лише на вулиці, не беріть його до хати! Наприклад, антикомарина спіраль, що димить: її виготовляють із кокосової тирси. Під час тління спіралі виділяються шкідливі для людини продукти горіння. Якщо запалити спіраль у приміщенні, можна отруїтися, як чадним газом.

–У жодному випадку не можна використовувати жодні засоби від комарів, коли в домі є маленька дитина, – переконаний Сергій Світлий. – Хоча у продажу ніби й є спеціальні дитячі засоби, з екстрактами ромашки та лаванди, але вони малоефективні.

Кожний засіб у лабораторії тестують щонайменше 3 роки. Частину препаратів забороняють до вжитку й продажу. Так, нещодавно забракували порошок на основі отрути дефіноцину. За інструкцією, його треба розсипати на підлозі. Потім господарям довелося б дихати отруйною пилюкою невідомо скільки часу! Але нелегально цей порошок завозять до України й продають на ринках.

Вибір часу: укуси чи рак

Найбільше нарікань на токсичність отримали ароматичні спіралі з деревної тирси, які містять інсектицид алетрин. 2006-го влада Південної Кореї заборонила використання в цих репелентах канцерогену «малахітова зелень». Місцеві експерти після випробувань спіральок визначили, що при згоранні всередині закритої кімнати однієї такої спіралі міцний канцероген формальдегід виділяється у кількості, яка дорівнює 22-м викуреним цигаркам. А кількості твердих частинок у димі, що утворюється при горінні, вистачить на 56 сигарет. У дітей такі спіральки можуть спричиняти астму.

Головною складовою популярних аерозолів є піратрид, здатний паралізувати нервову систему комарів. Біда в тому, що люди використовують ці аерозолі дуже інтенсивно і великі їхні кількості потрапляють усередину організму через шкіру, з їжею, через предмети домашнього ужитку та іграшки.

Учені з Франції, Словенії і Республіки Бенін солідарні з корейцями. У журналі «BMC Medicine» оприлюднена стаття, яка доводить, що головна речовина більшості засобів від комарів – ДЕТА (діетілтолуамід) – потенційно небезпечна для нервової системи людини і може спричинити параліч. ДЕТА не тільки відлякує комах. Молекули ДЕТА впливають на діяльність нервових клітин – як комара, так і людини, надто у взаємодії з іншими речовинами.
Раніше вважалося, що ДЕТА просто неприємний для комах, тож вони прагнуть його уникати. Оскільки запаху цієї речовини людина не вловлює, а негайних токсичних ефектів вона не має, ДЕТА використовують як засіб, що відлякує комарів.

А комарам – «фіолетово»…

Стійкості до антималярійних препаратів і до звичайних інсектицидів комарі набувають дуже швидко. Комахи, особливо ті, що живуть в Африці, звикають до отрути вже у третьому-четвертому поколінні. Крім того, відчувши загрозу, комарі мігрують на величезні відстані, тож спалахи малярії нині реєструють у країнах, де ця хвороба – зазвичай величезна рідкість.

Тому Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує: нинішні інсектициди ефективні далеко не в усіх випадках! Натомість люди адаптуються до отруйних речовин набагато повільніше. Тому боротьбу з кровососами за допомоги інсектицидів ВООЗ вважає неефективною.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *