Літо: Засмагай з користю

Миші від ультрафіолету розумнішають

Китайські науковці встановили, що невелика кількість ультрафіолету покращує когнітивні здібності людини, йдеться в журналі Cell.

Вей Сюн (Wei Xiong) і його колеги з Науково-технічного університету Китаю досліджували структуру нейронів мишей і виявили уроканову кислоту. Раніше вчені не знали про її присутність у центральній нервовій системі. Вона утворюється в шкірі на захист від небезпечного впливу ультрафіолету.

Протягом кількох годин мишей опромінювали УФ-лампами. Після цього виявили, що вміст молекул уроканової кислоти у нейронах зріс, порівняно з попередніми даними.

А опромінені миші показали кращі результати у тестах на пам’ять,  порівняно з іншими.

Нагадаємо, Мінздоров’я України наполягає: хоча тривале перебування під ультрафіолетовими променями збільшує ризик раку шкіри, зовсім відмовлятися від сонця не варто.

Сонця має бути в міру

Славнозвісна Коко Шанель запровадила не лише моду на маленьку чорну сукню, але й на засмагу. І тримається мода на засмаглу шкіру вже сотню років. Це стильно, хоча й не завжди безпечно.

Ультрафіолетові промені проникають у шкіру лише на міліметр, та при цьому знищують бактерії, знижують рівень холестерину, нормалізують обмін речовин, сприяють утворенню вітаміну D. Під сонячними променями виробляється гормон радості.

Однак надмірна засмага ослаблює імунітет, сприяє передчасному старінню, спричиняє рак шкіри та алергічні реакції. Потемніння – це захист шкіри від надмірного ультрафіолету.

Візьміть собі за правило кілька застережень:

*Не варто засмагати в обідню пору.

*Найбезпечніша засмага – до 11-ї ранку та після 16-ї.

*Обов’язково користуйтеся сонцезахисними кремами.

*Не нехтуйте на сонці головним убором.

*Особливо обережно долучайте до засмаги дітей.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *